Desarticulen una xarxa que explotava sexualment dones a Dénia i les obligava a consumir cocaïna

En el Dia Mundial contra el Tràfic de Persones, que se celebra aquest divendres, la Guàrdia Civil ha informat de l'operació Chacao, per la qual han sigut alliberades cinc dones de nacionalitat veneçolana i colombiana

explotacio sexual denia

La Guàrdia Civil ha desarticulat una xarxa criminal que explotava sexualment dones en pisos de diverses localitats de l'estat espanyol, entre les quals Dénia (Marina Alta). Allà les mantenien tancades amb cadenats a la porta d'entrada de l'habitatge, perquè no pogueren eixir, i les obligaven a consumir cocaïna perquè depengueren més dels seus captors.

En el Dia Mundial contra el Tràfic de Persones, que se celebra aquest divendres, la Benemèrita ha informat de l'operació Chacao, per la qual han sigut alliberades cinc dones de nacionalitat veneçolana i colombiana.

Deu persones han sigut arrestades a les províncies d'Alacant, la Corunya i Toledo com a presumptes integrants de l'organització delictiva dedicada a la captació, trasllat i control de les víctimes. Se'ls imputen els delictes de tràfic d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, blanqueig de capitals, pertinença a organització criminal i delicte contra la salut pública.

Les persones detingudes van arribar a explotar més de 30 dones, a les quals enganyaven aprofitant-se de la seua situació de necessitat i vulnerabilitat als seus països d'origen, segons els càlculs de la Guàrdia Civil. Les dones prostituïdes estaven obligades a pagar elevats deutes, no tenien accés a la seua documentació i eren amenaçades de fer mal als seus familiars.

En el marc de l'operació s'han realitzat cinc registres domiciliaris en habitatges que estaven relacionats amb l'estructura criminal i s'ha intervingut gran quantitat de documentació i efectes d'interés, com ara substàncies estupefaents. La Guàrdia Civil ha trobat nombrosos comprovants d'enviaments de diners a tercers països que evidenciaven, d'una banda, l'ingent muntant econòmic que a través de les víctimes guanyava l'organització criminal, i per un altre, el modus operandi que utilitzaven per a blanquejar aquests beneficis.

Per a poder eludir els controls fronterers, les víctimes recorrien llargs itineraris en diferents mitjans de transport per tercers països fins a l'arribada a la seua destinació final, Espanya, on eren explotades sexualment. Per a explotar les víctimes, els tractants publicaven anuncis en més de 3.000 pàgines d'internet amb números de telèfon que obligaven a comprar a les víctimes.

Aquesta investigació, que es va iniciar el 2019, l'han realitzada agents de la Guàrdia Civil pertanyents a la Secció de Tràfic d'Éssers humans de la Unitat Central Operativa (UCO), l'Equip Contra el Crim Organitzat (ECO) d'Alacant i amb la col·laboració dels diferents cossos policials dels països d'origen de les víctimes.

També et pot interessar

stats