L'ONU aposta per escoltar les víctimes del tràfic de persones per acabar amb aquest mal

La Covid-19 ha empitjorat les precàries condicions de les víctimes del tràfic i ha permés crear noves vies per a reclutar i explotar persones vulnerables

A Munni un home que li va oferir trobar-li un treball la va vendre a un bordell
A Munni, un home que li va oferir trobar-li un treball, la va vendre a un bordell / Shehzad Noorani (Unicef)

Des de l’any 2013 cada 30 de juliol és el Dia contra el Tràfic de Persones. L’Assemblea General de l’ONU va decretar aquest dia mundial amb l’objectiu de visibilitzar un problema que afecta milions de persones en tot el món.

El tràfic de persones és un greu delicte i una greu violació dels drets humans. Cada any, milers d'homes, dones i criatures cauen a les mans de traficants, als seus propis països i a l'estranger. Pràcticament tots els països del món estan afectats pel tràfic d’éssers humans, siga com a país d'orígen, trànsit o destinació de les víctimes.

L'Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte defineix el tràfic de persones com la captació, el transport, el trasllat, l'acolliment o la recepció de persones, recorrent a l'amenaça o a l'ús de la força o a altres formes de coacció, al rapte, al frau, a l'engany, a l'abús de poder o d'una situació de vulnerabilitat o a la concessió o recepció de pagaments o beneficis per a obtindre el consentiment d'una persona que tinga autoritat sobre una altra, amb finalitats d'explotació. Una explotació que inclourà, com a mínim, l'explotació de la prostitució aliena o altres formes d'explotació sexual, els treballs o serveis forçats, l'esclavitud o les pràctiques anàlogues a l'esclavitud, la servitud o l'extracció d'òrgans.

La Covid-19 ha empitjorat encara més les precàries condicions de les víctimes del tràfic i ha permés crear noves vies perquè els traficants recluten i exploten les persones vulnerables. Així ho ha denunciat el Grup Interinstitucional de Coordinació contra el Tràfic de Persones (ICAT) de l’ONU en un nou informe recentment publicat amb l’objectiu d’augmentar la consciència i proporcionar una sèrie de recomanacions per a l'acció política, la identificació i protecció de les víctimes, i la recerca i persecució dels perpetradors.

"Les veus de les víctimes marquen el camí"

Enguany se situen les víctimes de tràfic de persones en el centre de la campanya amb el lema "Les veus de les víctimes marquen el camí". L’objectiu és destacar la importància d’escoltar i aprendre d’elles. Per això les presenta com a actors clau en la lluita contra el tràfic. Se centra en el paper crucial que exerceixen en l'establiment de mesures eficaces per a previndre aquest delicte, identificar i rescatar les víctimes i donar-los suport en el seu camí cap a la rehabilitació.

A l'hora de demanar ajuda, moltes víctimes del tràfic de persones s'han trobat embolicades en malentesos o han sigut incompreses per la falta de coneixement sobre el cas, cosa que ha conduït a experiències traumàtiques després dels rescats durant les entrevistes d'identificació i els procediments legals. Altres persones que han patit tràfic d’éssers humans s'han vist revictimitzades i han sigut castigades pels delictes a què les van obligar a cometre els traficants, i altres han sigut estigmatitzades o no han rebut el suport suficient.

S'ha d'aprendre de les experiències de les víctimes i convertir els seus suggeriments en mesures concretes que ens conduïsquen a un enfocament més centrat en les víctimes i més eficaç en la lluita contra el tràfic de persones.

També et pot interessar

stats