Es reprén el desallotjament dels edificis ocupats a la Creu Coberta de València

Les 33 persones afectades rebutgen abandonar les cases mentre no els asseguren un habitatge alternatiu

Els bombers arriben a l'edifici pròxim a la Creu Coberta que està previst desallotjar aquest dilluns / Lorena Caballero
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
02 d'agost 2021 - 06:30 Actualitzat: 02 d'agost 2021 - 10:25

Agents de policia, responsables dels serveis socials municipals, així com bombers estan ja en les immediacions de l'edifici que està en els números 9 i 11 del carrer de Manuel Arnau, al barri de la Creu Coberta de València, per a desallotjar aquest edifici, amenaçat de ruïna, després que aquesta decisió s'ajornara dijous. Aquest dilluns venç el segon termini que l'Ajuntament havia donat al veïnat, després que en decretara l'enderrocament pel perill d'afonament.

La pròrroga es va donar després de les protestes del sindicat de barri Construint Malilla, amb les quals van aconseguir quatre dies més de marge perquè les persones afectades pogueren traure les seues pertinences i trobaren un allotjament alternatiu. Els serveis socials els han oferit el pagament de tres mesos de lloguer, però la proposta no convenç les famílies, ja que la majoria d’ells es troben en situació de desocupació o no reben cap ajuda, la qual cosa els dificulta trobar arrendament.

"Ningú et lloga una casa sense contracte de treball, nòmina o avals. És pràcticament impossible. Encara que els serveis socials et paguen els tres primers mesos ningú s'arrisca a llogar un habitatge sense veure una nòmina", explica Tania Rubín, que fa sis anys que viu en un dels edificis.

Per això, reclamen una solució a més llarg termini i asseguren que presentaran batalla. "Jo a les bones no deixaré la meua casa. No tinc on anar-me'n. M'hauran de traure a bastonades. Seguirem ací lluitant pels nostres habitatges", anticipa Tania. Tot el veïnat comparteix la mateixa opinió.

De fet, Construint Malilla i les persones afectades comencen a les 7:00 del matí una jornada de resistència per a fer front al desnonament i reclamar habitatges socials com a alternativa.

Dilluns passat el consistori va comunicar l'orde d'enderrocament, que justifica en un informe tècnic que adverteix del risc de col·lapse imminent. La idea és tapiar els edificis una vegada buits i demolir-los al setembre.

Construint Malilla i la Plataforma Antidesnonaments (PAH) estan oferint assistència legal a les persones afectades, perquè posen un recurs de reposició contra l'orde, i si escau una demanda contenciosa administrativa.

"No qüestionem l'informe tècnic, però, què passarà amb aquesta gent? Quan hi ha una emergència climàtica a la gent se la reallotja. I això és una emergència també. Exigim que les administracions, local i autonòmica, s'impliquen per a oferir una alternativa. Aquesta gent no se n'anirà d'ací sense un sostre", ha explicat a À Punt Vicent Danvila, un dels portaveus de Construint Malilla.

També et pot interessar

stats