Protesta al barri de la Creu Coberta per a frenar el desallotjament de 50 persones

L'ajuntament justifica l'orde pel risc d'enderrocament però el veïnat denuncia que no s'han donat temps ni s'han proporcionat alternatives habitacionals a les famílies

Protesta de la plataforma Construint Malilla contra el desallotjament
Protesta de la plataforma Construint Malilla contra el desallotjament / À Punt NTC

Desenes de persones, convocades per la plataforma Construint Malilla, s'han concentrat al carrer de Manuel Arnau de València, al barri de la Creu Coberta, per a evitar el desallotjament de vora 50 persones de dos edificis segons els afectats. El consistori ha emés una orde d'enderrocament de les cases, propietat d'una empresa, i la justifica pel risc d'afonament immediat, d'acord amb un informe tècnic del passat 12 de juliol. En canvi, la plataforma denuncia que les persones, que residien il·legalment des de fa almenys una dècada, van rebre l'avís fa 72 hores –un temps que consideren insuficient per a traure les seues pertinences– i no se'ls ha proporcionat una alternativa habitacional. Entre les persones afectades hi ha xiquets, majors i persones amb malalties cròniques.

El consistori abaixa la xifra de persones afectades a 19 i nega que no se'ls haja proporcionat cap alternativa. El tècnic municipal, Juan Luis Gil, ha explicat a À Punt que els han avisat en diverses ocasions en els últims mesos, i s'ha oferit a les famílies el pagament de tres mesos de lloguer en una altra vivenda.

Agents de la Policia Nacional s'han acostat en diverses ocasions als edificis aquest dimecres. L'actuació contempla desallotjar-los i tapiar-los per a evitar l'accés d'altres persones.  Fonts municipals han avançat a À Punt que s'ha programat l'enderrocament dels habitatges a setembre. El consistori executarà les obres i passarà la factura a l'empresa propietària, una companyia alemanya que s'ha desvinculat de la intervenció.

Jesús Clotell, de la plataforma Construint Malilla, assegura que aguantaran fins al final per a evitar el desallotjament, que interpreta com "una estratègia" per a no assumir els tràmits judicials i les garanties que implicaria un procés de desallotjament.

"Els han dit que tapiaran tinguen les coses dins o fora" –lamenta Clotell, que denuncia el procés i la falta de solucions per de la situació de desempara en què, segons entén, quedaran les famílies. "Una llar és una llar, i com a tal necessites un procés de llar, en què estudies els casos concrets i pugues respondre de manera assertiva a les necessitats de les persones".

D'entre aquestes, À Punt ha entrevistat Tania Rubín, una veïna de la Creu Coberta, que va ocupar un dels habitatges fa sis anys, quan estava abandonat, i l'ha reformat per a fer-lo habitable. O Stefan Nicolau, que assumeix l'eixida com a inevitable, però demana una setmana més a l'Ajuntament per a completar el trasllat.

També et pot interessar

stats