La demanda de més inversió en investigació científica protagonitza els Premis Jaume I

89 min.

El 1989 naixien els Premis Rei Jaume I per a distingir l'excel·lència en el món de la investigació i la ciència. Ara compleixen 30 anys dedicats a promoure el coneixement i l'emprenedoria a Espanya, amb presència de Felip VI en el solemne acte de lliurament dels premis a la Llotja de València. 

A les 12 hores ha començat la cerimònia, després de l'entrada del rei en l'edifici patrimoni de la humanitat, el ministre de Ciència Pedro Duque, les principals autoritats valencianes i el patronat dels premis.

Sis guardonats en l'edició de 2018, que han rebut el premi de mans del rei Felip VI per l'aportació al desenvolupament científic, tres d'ells valencians. Dolors Corella Piquer, en Medicina Clínica, per impulsar la genòmica nutricional; en Noves Tecnologies, Ramón Martínez-Máñez, per la investigació en el desenvolupament de nanosensors en la tecnologia dels aliments i medicina; Enrique Silla Vidal en Emprenedoria, per l'aplicació de tecnologia sostenible per a modernitzar la producció del tèxtil; María Vallet Regí, Premi Rei Jaume I en Investigació Bàsica pels treballs en el camp dels materials ceràmics mesoporosos per a regenerar el teixit ossi; en la categoria de Medi Ambient, Íñigo J. Losada Rodríguez, per la contribució a la lluita contra el canvi climàtic; i el Rei Jaume I d'Economia ha sigut per a Xavier Freixas Dargallo, per impulsar els estudis d'asimetries informatives en el mercat del crèdit. 

Investigació de qualitat per a resoldre problemes concrets

L'encarregada de representar als sis premiats d'aquesta 30a edició ha sigut la premi Jaume I en Investigació Bàsica, Maria Vallet, que ha agraït que el jurat haja valorat la trajectòria dels guardonats. Vallet ha reivindicat una  "investigació de qualitat dirigida a resoldre problemes concrets de la nostra societat" i "empreses que es guien per la missió de millorar el món que ens van deixar els nostres avantpassats".

Suport de les institucions públiques i empresariat 

El primer a prendre la paraula ha sigut l'alcalde de València, Joan Ribó, que ha destacat que la ciutat treballa des de fa tres anys per "a deixar arrere un període difícil" i que s'ha reinventat per a ser "més justa, solidària, sostenible i atractiva per a convertir-se en referència de  la "innovació, empreneduria i investigació".  

L'ha seguit el president de la Fundació Rei Jaume I i el de l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), Vicente Boluda, que ha demanat a l'empresariat que es comprometa "amb fets" per a donar suport a la ciència i convertir Espanya en motor d'investigació i empreniment. 

En aquesta edició, en què hi ha 4 homes i 2 dones premiades, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha volgut reivindicar el paper de les dones en la ciència: "L'avanç de la ciència en el segle XXI dependrà de l'avanç de les dones científiques", que "massa vegades han sigut ocultades". El cap del Consell ha acabat la intervenció fent un símil entre els reptes que es troben la ciència i la política i ha dit que "la política més que mai, ha d'aprendre de la ciència". 

Felip VI ha tancat la solemne cerimònia a la Llotja de Mercaders destacant que els Premis Jaume I són una de les grans cites amb la ciència i l'excel·lència acadèmica d'Espanya. El rei ha subratllat que són un model a seguir per a unir el món científic i l'empresarial, i que els 30 anys d'impuls del talent i compromís amb el progrés econòmic i social han convertit els guardons en referència internacional.

Grisolía

El professor Santiago Grisolía ha sigut nomenat per tots, l'alma mater d'aquests reconeixements. Tots han agraït que fa 30 anys impulsara els Premis Jaume I, que ara són uns dels guardons amb més categoria científica d'Espanya. Ximo Puig ha dit  que "l'èxit d'aquests premis són en gran mesura els seus èxits". 

En aquestes 30 edicions, s'han lliurat 146 premis, 14 dels quals a dones, per a distingir l'excel·lència en el món de la investigació, la tecnologia i la ciència. Els premis estan dotats amb 100.000 euros, amb el compromís de destinar una part de l'import del premi a la investigació o l'emprenedoria a Espanya. 

stats