La DANA es retira després d’una nit de tempestes que deixen més de 70 litres a la Plana Baixa

Un nou esclafit humit, acompanyat de pluja intensa i fortes ràfegues de vent, sorprén pobles com Nules o la Vilavella

Les millors imatges de l'episodi de Dana

Després de la tempesta, ben intensa en alguns punts del territori, arriba la calma. Una calma que, en molts casos permetrà començar a avaluar de les intenses precipitacions que la DANA va deixar caure a la vesprada i la nit de dimarts en a penes uns minuts en punts com la Plana, l'Alt Palància, la Plana d’Utiel-Requena o els Serrans. L’episodi de precipitacions ha finalitzat de matinada i aquest dimecres ja lluirà el sol i repuntaran les temperatures, espentades pel vent de ponent.

Les precipitacions de dimarts van ser puntualment fortes i van sorprendre no només per l’important aparat elèctric que les acompanyava, sinó perquè en només uns minuts molts municipis recollien quantitats importants. És el que va passar a pobles com Fuenterrobles, que registrava 26 litres per metre quadrat en sols 10 minuts. Un cas semblant va viure Utiel, que anotava, també en 10 minuts, 22 litres per metre quadrat.

La pluja intensa en tan breu espai de temps va ocasionar certs incidents en pobles de l’Horta Sud durant la vesprada, com ara Silla, on es van inundar uns quants passos subterranis. Catarroja acumulava 46 litres per metre quadrat, segons els registres d’Avamet, i la veïna localitat d’Albal registrava 43 litres.

Durant la vesprada i la nit la DANA es feia sentir en forma de fortes pluges en pobles de l’Alt Palància i, sobretot, de la Plana Baixa. D’acord amb els registres d’Avamet, Almenara fregava els 95 litres per metre quadrat en alguns observatoris del terme municipal, mentre que la Llosa n'acumulava 77 i la Vilavella quasi 75. Al seu torn, Betxí es quedava prop dels 75 litres per metre quadrat, segons els registres d’Avamet.

A més de les precipitacions significatives, la Plana Baixa vivia, de nou, moments aborronadors per la intensitat d’un esclafit humit que sorprenia poblacions com ara Nules o la Vilavella. Com ja va passar dimarts passat i diumenge, de nou aquesta comarca va ser escenari d’un fenomen acompanyat de fortes ratxes de vent i precipitacions importants en poc de temps.

Tot i l’impacte de l'esclafit, els serveis de rescat no van haver d’atendre incidents significatius, tret d’algunes extraccions d’aigua de zones baixes, com confirmen des del Consorci de Bombers de Castelló.

La DANA també va agranar la comarca dels Serrans, on pobles com Calles o Xelva anotaven quantitats que oscil·len entre els 55 i els 60 litres per metre quadrat, com apunten des d’Avamet.  En pobles de l’Alt Palància s'arreplegaven més de 40 litres per metre quadrat en molts casos. Soneixa, Toràs o Algímia d’Almonesir eren els que més pluja registraven, d'acord amb les xifres d’Avamet.

La Plana d’Utiel va veure, de nou, com el granís cobria alguns pobles, com ja havia passat diumenge, quan aquesta precipitació llançava a perdre en alguns punts pràcticament la totalitat de la collita de raïm de vi. A més del granís, la pluja també va banyar aquesta comarca; els observatoris d’Avamet de Requena o Utiel registraven quantitats que van des dels 35 fins als 40 litres per metre quadrat. Bona part d'aquestes precipitacions van caure en només uns minuts.

Les precipitacions també arremullen el sud

Al sud del territori la pluja també va fer acte de presència, encara que de manera menys generalitzada. A Xixona, per exemple, s’acumulaven vora 40 litres per metre quadrat, dels quals vora la meitat, una vintena, queien únicament en 10 minuts. Així mateix, la Torre de les Maçanes fregava els 30 litres.

La DANA que ha visitat la Comunitat Valenciana aquest dimarts ha sigut en aquesta ocasió prou efímera i durant la matinada s’ha desplaçat cap a la mar. Aquesta retirada ha donat pas a una jornada en què pujaran les temperatures i tindrem un ambient assolellat en tot el territori. 

També et pot interessar

stats