La pedregada de Requena fa malbé milers d'hectàrees de raïm en vespres de la verema

AVA-Asaja estima en 40 milions les pèrdues i en 15.000 les hectàrees afectades pel granís en el conjunt del territori

En imatge, el granís que ha arrasat la collita de raïm al llogaret de Campo Arcís de Requena / À Punt NTC

La Denominació d'Origen Utiel-Requena ja fa comptes sobre els danys de la pedregada que ha assolat el terme municipal de Requena. Hi ha milers d'hectàrees afectades i en el pitjor moment: amb els ceps exuberants, plens de fruit i la verema a punt de començar. Només s'havia arreplegat una part del raïm dedicat al cava, segons ha explicat a À Punt el vicepresident de la DO i responsable de la sectorial del vi d'AVA-Asaja, José Luis Robredo.

L'associació agrària estima en 8.000 les hectàrees de raïm afectades i en 12 milions les pèrdues. El balanç provisional de la Confederació Camperola del País Valencià, COAG, és un poc més conservador en extensió, però no en magnitud. Estimen que hi ha 4.000 hectàrees afectades, un miler d'elles al 100%. Les dues associacions coincideixen a situar la collita en xifres de catàstrofe.

Per a COAG la pedregada ha sigut el colp definitiu a una campanya per a oblidar, per la caiguda de la producció (d'entre el 20% i el 40%), la sequera, la inflació, que ha disparat els costos de producció i el baix preu del raïm. Denuncia que alguns grans cellers estan pagant fins a un 30% menys que fa un any, en alguns casos per sota de cost de producció, la qual cosa pot suposar pèrdues de 1.200 euros per hectàrea.

Danys en una franja de 40 quilòmetres

La vesprada de diumenge, el roig característic del terra dels camps de raïm es va tenyir de blanc per obra de la pedra, que en trenta minuts va llançar a perdre bona part de la producció, majoritàriament de la varietat boval. Els agricultors es fan creus amb la mida dels projectils, que encara conservaven la grandària d'una pilota de ping-pong hores després de la desfeta. "Quin desastre!" lamentava un dels afectats en un vídeo que AVA-Asaja ha penjat a les xarxes socials, per a donar compte de la catàstrofe.

Els danys s'estenen per una franja de 40 quilòmetres, des de la pedania d'El Rebollar (Requena) a la de Villatoya (Albacete), en la frontera amb Castella-la Manxa. No obstant això, la zona més afectada se centra en els llogarets de Campo Arcís, Los Isidros, Los Duques i La Portera, on s'estima que l'afecció podria arribar al total de la collita. AVA-Asaja adverteix que la collita podria caure un 60% de mitjana i que els danys podrien comprometre també les pròximes campanyes, ja que alguns ceps han patit danys molt significatius.

"Esperem que Agroseguro es faça càrrec del desastre de manera immediata per a fer els peritatges ràpid i també que la Conselleria d'Agricultura prenga cartes en la qüestió", ha explicat el vicepresident de la DO.

La Plana d'Utiel-Requena no és l'única comarca on s'ha de fer treball de peritatge. També al Camp de Túria la pedra va caure amb una força considerable, sobretot a Benaguasil, on el granís va arribar a assolir la mida de pilotes de golf. Hi ha sis mil hectàrees de cítric, caqui i hortalisses amb danys a la comarca, que AVA-ASAJA estima en 25 milions. La pedregada ha coincidit amb la primera onada de recol·lecció en cítrics i caqui, així com amb el brotar de la carxofa. La defoliació i els danys en l'arbrat fan pensar ja l'associació en una important reducció de la producció en la campanya vinent.

40 milions de pèrdues i 15.000 hectàrees de cultiu afectades

Fins a 40 milions de pèrdues calculen AVA i la Unió Llauradora en el conjunt del territori, on segons les primeres avaluacions hi hauria entre 15.000 i 22.000 hectàrees de cultiu afectades pel temporal i el granís.

Els principals danys se centren en les comarques d'Utiel-Requena i el Camp de Túria, encara que també s'observen a la Ribera Alta, la Ribera Baixa, el Camp de Morvedre, la Costera, pel que fa a la província de València, i també en el litoral sud de la comarca de la Plana Baixa.

El principal cultiu afectat és el dels cítrics, amb el 43% de les pèrdues; seguit del caqui, amb el 20%; i el raïm de vinificació, amb el 16%. Altres cultius afectats són l'olivar, amb el 10%; ornamentals i vivers, amb el 8%; i hortalisses, amb el 7%.

També et pot interessar

stats