Un esclafit humit a la Plana Baixa amb ratxes de vent de més de 100 km/h deixa arbres arrasats i rescats

 La forta tempesta ha produït retards en el trànsit ferroviari en la línia C6 del nucli de rodalia de València

Diversos arbres caiguts per les fortes ratxes de vent a Borriana
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
12 de setembre 2023 - 18:56 Actualitzat: 12 de setembre 2023 - 22:20

Un esclafit humit ha deixat fortes ratxes de vent i pluja de gran intensitat aquest dimarts a Borriana (Plana Baixa), on els bombers han encadenat intervencions per caigudes “massives” d'arbres, tres incendis per llamps —un actiu en una piscifactoria— i rescats, sense que hi haja encara constància de danys personals.

Segons han informat fonts del Consorci Provincial de Bombers, el d'aquest dimarts a la vesprada ha sigut un episodi “breu” però “molt intens” i s'han complit les previsions de fortes tempestes, que han creuat la província de Castelló des de l'interior fins a la zona litoral sud.

S'ha treballat per a obrir l'accés de la capital de la Plana Baixa des de la localitat pròxima d'Almassora a causa de la caiguda d'arbres, i dues dotacions estan actuant ara en un incendi de tota l'habitació de comptadors d'una piscifactoria que, a més, ha resultat bastant danyada pel fort vent.

Els serveis més importants s'han realitzat a Borriana, i algun a Nules, on s'ha rescatat un conductor sobre el cotxe del qual ha caigut un arbre de grans dimensions que ha danyat greument el vehicle. El conductor ha resultat il·lés —com pot veure's en un vídeo que ha començat a viralitzar-se en xarxes socials— però ha necessitat la intervenció dels bombers per a poder eixir-ne.

La pluja, que s'ha desplaçat des de l'interior per a descarregar amb força a Nules, Borriana i les Alqueries, ha vingut acompanyada per forts vents. S'han arribat a registrar ratxes de 130 km/h al Grau de Borriana, 109 km/h a Borriana, 98 km/h a les Alqueries i fins a 90 km/h a Artana. 

A Borriana s'han retirat nombrosos arbres caiguts i un camió enganxat amb un cable elèctric; s'ha rescatat un operari que estava en una grua a uns deu metres; s'ha retirat un arbre que ha caigut sobre un habitatge, i una teulada metàl·lica que havia sigut arrancada pel vent i havia caigut sobre unes vivendes. A més, s'ha intervingut en tres incendis causats per llamps, dos en habitacions de comptadors —un en el mercat municipal i un altre en un edifici— i el tercer en la citada piscifactoria.

L’episodi també ha afectat les carreteres que envolten la capital de la Plana Baixa. A l'N-340 un accident ha causat tres quilòmetres de cua en direcció a València, mentre que a l’AP-7, direcció a Castelló de la Plana, hi ha set quilòmetres de circulació lenta a causa de la caiguda d’un arbre. 

Des d’Adif han informat que, a causa de la forta tempesta, s’estan produint retards en el trànsit ferroviari de deu minuts de mitjana en la línia C6 del nucli de rodalia de València. Asseguren que el personal de l’entitat pública està treballant per a solucionar-la al més prompte possible.  

Desenes de persones afectades a l'estació de Borriana - les Alqueries
Desenes de persones afectades a l'estació de Borriana - les Alqueries / Manuel Carceller

L'aiguat deixa retards en Metrovalència i diversos incendis per la caiguda de llamps

La forta tempesta que ha afectat bona part de la Comunitat Valenciana en la vesprada d'aquest dimarts ha provocat retards en Metrovalència i diversos incendis per la caiguda de llamps als municipis de Serra, Aldaia i Burjassot. En concret, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ha informat que, a causa de les fortes pluges, els trens de les línies 1 (Bétera-Castelló) i 2 (Llíria - Torrent Avinguda) circulen amb retard.

D'altra banda, el Consorci Provincial de Bombers de València ha rebut durant la vesprada diversos avisos per pluges. Efectius han intervingut per a rescatar un cotxe atrapat per l'aigua a Xiva i han realitzat un buidatge d'aigua a Aiora, entre altres actuacions.

Les tempestes, acompanyades d'aparell elèctric, han provocat també diversos incendis originats per la caiguda de llamps en una zona de matolls a Serra, una palmera a Aldaia i en cablejat en una façana a Burjassot. Les precipitacions han sigut intenses també a la ciutat de València.

Aemet: “No es tracta d’una DANA”

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), pel seu costat, ha explicat que setembre és "el mes per excel·lència" de la convecció mediterrània. Ha indicat que les tempestes de hui, que han sigut "generalitzades", però en les quals de forma "molt local" es produeixen fenòmens meteorològics violents, són "típiques" d'aquest mes.

"Hui no hi ha una DANA, moltes de les tempestes de setembre més adverses es produeixen sense la seua presència. Posem sempre el focus molt alt, parlem de DANA, que són depressions aïllades en nivells alts, però l'experiència és que les situacions meteorològiques molt subtils al setembre donen lloc a temps molt advers", ha aclarit.

També et pot interessar

stats