Més d'una vintena de festivals de música acumulen denúncies per irregularitats aquest estiu: 'Es creuen impunes'

El sector afirma que són "casos puntuals" i assegura que no es permet l'entrada de menjar i beguda als recintes per a garantir la seguretat alimentària

Actuació del grup Love of Lesbian aquest dissabte al FIB
Actuació del grup Love of Lesbian al FIB de Benicàssim / Doménech Castelló (Efe)

Una vintena de festivals de música celebrats a Espanya aquest estiu han acumulat denúncies per "irregularitats" en associacions de consumidors, precisament l’any del retorn d'aquests macroesdeveniments sense restriccions d'aforament.

Des de Facua han denunciat a festivals com el Reggaeton Beach Festival, celebrat a Marina d'Or d'Orpesa i a Benidorm; o el Low Festival, també a Benidorm. "Alguns d'ells s'organitzen sense tindre tancat el lloc de celebració. Uns altres venen més entrades que deuen les que han de vendre. Cada vegada hi ha més pràctiques fraudulentes", ha expressat el portaveu de Facua, Rubén Sánchez. Per exemple, el Diversity València, que s'havia de celebrar del 21 al 23 de juliol, es va cancel·lar deu dies abans. L'organització va explicar en un comunicat que no es donaven "les condicions necessàries".

Facua ha acusat els organitzadors de "creure's impunes" i ha assegurat que el 2022 "ha sigut el súmmum de les anomalies i els fraus". El portaveu de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), Enrique García, ha assenyalat que s'han celebrat molts festivals, i, per tant, hi ha més reclamacions.

Totes dues organitzacions han demanat una major participació de les administracions perquè "els usuaris estan abandonats" i lamenten que hi haja "llacunes" en la legislació i "falta de garanties". "Hem demanat al Ministeri de Consum que es regule la celebració d'aquests esdeveniments per a garantir els drets dels consumidors", ha precisat el portaveu de l'OCU.

Per la seua banda, Rubén Sánchez desitja que l'administració actue amb major duresa, especialment en matèria econòmica, perquè "el missatge que traslladen als promotors és que les multes imposades són menors dels guanys que obtenen".

Els festivals es defensen: "Són casos puntuals"

L'Associació de Festivals de Música, a través de la seua advocada Belén Álvarez, ha afirmat que els aspectes negatius "són puntuals". "Hi ha una regulació rigorosa i la majoria dels festivals compleix rigorosament", ha sentenciat.

La portaveu ha declarat que, segons dades del Ministeri de Cultura, el 2019 va haver-hi prop de 800 festivals a Espanya, però després de superar la pandèmia, els esdeveniments s'han incrementat en quantitat. "Diversos estudis constaten que els festivals són molt positius socialment i cultural i també des del punt de vista econòmic", ha emfatitzat.

Per a Álvarez, la pandèmia ha fet estralls en la indústria perquè "un any més parats significaria la desaparició del sector", si bé l'Anuari de la Música en Viu 2022 reflecteix que l'any passat es van facturar més de 157 milions d’euros en venda d'entrades, un 13,7% més que el 2020 (amb 138 milions). Abans de la pandèmia, les xifres superaven àmpliament els 350 milions.

Des del sector s'ha demanat que per aquells festivals que es fan amb les mateixes condicions, no siga necessari tramitar una altra llicència, i que es busque "un sistema més àgil". "La normativa autonòmica atorga en algunes ocasions les llicències a última hora, per això hi ha festivals que cauen o que pengen d'un fil. Els tràmits burocràtics són molt lents", ha criticat l'advocada.

Sobre les principals queixes dels usuaris per la prohibició d'entrar menjar i beguda als recintes, Álvarez ha manifestat que les reclamacions de Facua "no prosperen" i ha argumentat que “no pot haver-hi seguretat alimentària si entren aliments de fora".

També et pot interessar

stats