El curs escolar comença a tota la Comunitat Valenciana
776.000 alumnes d'infantil, primària, secundària, batxillerat i formació professional tornen a les aules de forma progressiva.
Aquest dilluns comencen les classes del curs escolar 2018-2019 a tota la Comunitat Valenciana. 776.000 alumnes d'infantil, primària, secundària, batxillerat i formació professional tornen a les aules de manera progressiva. La ciutat d'Alacant es va avançar a la resta del territori i va iniciar les classes d'infantil i primària divendres 7 de setembre per poder acabar l'escola abans de les festes de Sant Joan.
El nou curs arriba amb més professorat que mai i menys alumnat. A les escoles i els instituts treballen al voltant de 70.000 docents, un 2% més que el curs passat. El nombre d'estudiants s'ha reduït en un 0,2% respecte al curs 2017-2018. Aquesta situació deixa en 21,9 la ràtio per aula en la xarxa pública i concertada, tres punts menys que el curs passat, segons les dades de la Conselleria d'Educació.
En els últims anys l'ensenyament públic ha guanyat més de 2.500 alumnes, mentre que la concertada n'ha perdut més de 1.700. Així, al voltant del 70% dels alumnes estudien enguany en centres públics.
A més, l'anglés té més protagonisme a classe. Entre el 16% i el 25% de les hores lectives seran en aquesta llengua a primària i també hi haurà una hora lectiva més d'aquesta assignatura a ESO i batxillerat.
La factura de la tornada a l'escola
Les famílies valencianes són les que més gasten en la tornada a escola. Es deixaran una mitjana de 1.027 euros per alumne, una xifra que representa el 3,8% de la despesa domèstica anual. La Comunitat Valenciana és la tercera amb major despesa per estudiant, tan sols superada per Madrid i Catalunya. Són les tres comunitats autònomes que superen la barrera dels 1.000 euros. En l'altre extrem trobem La Rioja, amb 620 euros. Els valencians gasten 158 euros més que la mitjana espanyola, que se situa en els 869 euros.
El secretari de la Unió de Consumidors, Vicent Inglada, recomana a les famílies formar part del programa Xarxa Llibres, impulsat per la Conselleria d'Educació, ja que pot suposar un estalvi al voltant de 300 euros, la despesa mitjana en aquest àmbit.
Impuls a la formació professional
Una altra de les assignatures pendents continua sent, segons el govern central, la formació professional. Pedro Sánchez ha anunciat que mantindrà una reunió a La Moncloa amb empresaris i sindicats per a abordar com donar un "impuls estratègic" a la formació professional que l'equipare als estàndards europeus i permeta agilitzar l’adequació de les titulacions a les necessitats de les empreses.
Debat obert sobre l'ús de les noves tecnologies
El debat sobre l'impacte de les noves tecnologies en l'educació està molt present aquest curs, ja que el govern central està estudiant la possibilitat de prohibir l'ús de dispositius mòbils a les aules, seguint l'exemple de França. Segons la ministra d'Educació, Isabel Celaá, la mesura podria ajudar a pal·liar l'addicció a les noves tecnologies dels joves, però comunitats com Catalunya ja han mostrat la seua oposició i prefereixen que siguen els centres escolars els que regulen l'ús de smartphones i tauletes entre l'alumnat.
Alguns experts aconsellen estudiar sense tindre les noves tecnologies a l'abast, ja que poden influir negativament en el rendiment acadèmic dels estudiants. El doctor Manuel Antonio Fernández, especialista en neurologia pediàtrica, explica que els xiquets i les xiquetes es poden tornar "tecnològicament insaciables", fet que els afectaria la capacitat d'estudi. L'expert defén que la clau està a "dosificar" la tecnologia i recomana a les famílies que ensenyen els menors a fer-ne un ús correcte.