El CSIC incorporara científiques en el criticat cicle de química en el qual només participaven homes

L’entitat farà un nou programa que amplie les temàtiques i incorpore la presència de dones després de rebre crítiques en xarxes

Equips científics de la Comunitat Valenciana rebran ajudes per a la investigació en els seus camps d'estudi
Dues científiques treballen al laboratori / À Punt NTC

A principis d’aquesta setmana la Delegació Institucional del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana va anunciar un cicle de conferències titulat La química i tu: sostenibilitat, medi ambient i salut, dins del programa "Què sabem de…?", totes a càrrec d’homes. 

Cartell del cicle de conferències posposat pel CSIC
Cartell del cicle de conferències posposat pel CSIC / Delegació Institucional del CSIC en la Comunitat Valenciana

L’absència de dones en la programació va indignar algunes científiques, que van manifestar el descontentament a través del Twitter, on demanaven, com és el cas de la investigadora cardiovascular Guadalupe Sabio, que no pot ser que, menys d’una setmana després del Dia de la Xiqueta i la Dona en la Ciència, “se’ns oblide l’esforç de les nostres científiques”.

Però no va ser l’única. L’especialista en oncologia i regeneració de teixits María D. Mayán va retuitejar el missatge en què el CSIC feia públic el programa de les xarrades i demanava la dimissió del coordinador o assessor de l’acte, així com una declinació a participar-hi els ponents. A més, acusava el CSIC de preocupar-se per la igualtat només “per a la foto”. 

Ambdues –i moltes altres– coincidien, a més, que aquest cartell es feia només uns dies després d’haver celebrat el Dia de la Xiqueta i la Dona en la Ciència –que té lloc cada 11 de febrer–, amb publicacions on s'afirma que el CSIC aposta per la igualtat de gènere i per millorar l’accés de les xiquetes i les dones en la ciència.

No només les dones s’han manifestat en contra d’aquest programa. El ponent convidat pel CSIC valencià per a fer la conferència inaugural del cicle aquest dijous, el químic i professor de la Universitat d’Alacant Javier García Martínez, va fer pública aquest dimarts la intenció de no participar en el cicle de conferències si no es donava cabuda a les dones. 

Finalment, aquest dimecres la delegació valenciana del CSIC ha informat a través d’un comunicat que suspenia el cicle de conferències per a “realitzar un nou programa que amplie les temàtiques i incorpore la presència de científiques com a ponents”. Treballem per a visibilitzar la tasca del personal científic dels nostres centres de investigació, dones i homes, com hem fet fins ara”, afegeixen en el comunicat. 

Una decisió que la investigadora principal del Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars (CNIC), Guadalupe Sabio, en declaracions a À Punt NTC ha qualificat d’encert, perquè “cal incloure les dones en aquest tipus d’actes”.

La investigadora afirma que el CSIC té un compromís amb la igualtat i que, històricament, és una de les entitats que més s’ha preocupat per visibilitzar les dones científiques. Per això, opina que anunciar aquest programa de conferències només uns dies després d’organitzar un acte amb la presència del president del govern on se subratllava la importància de la presència de les dones en la ciència era “incoherent” perquè “l’11-F ha de ser tot l’any”.

També ha lamentat que haja sigut necessari assenyalar la manca de dones en el cartell perquè es facen els canvis. “Tots tenim biaixos de gènere i hem de ser conscients d’això per tal que no passen aquestes coses”, postil·la Sabio. 

També et pot interessar

stats