El CSIC para l'assaig amb humans de la primera de les vacunes espanyoles públiques

L'equip investigador al·lega dificultats per a completar la fase clínica del preparat per l'elevat percentatge de població vacunada i se centraran ara a adaptar-lo a les noves variants

Els viròlegs Mariano Esteban i Juan García Arriaza
Els viròlegs Mariano Esteban i Juan García Arriaza / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
16 de març 2022 - 14:41 Actualitzat: 17 de març 2022 - 09:40

Un dels tres projectes de vacuna contra la covid-19 que desenvolupava el Centre Superior d'Investigacions Científiques canvia de rumb. Es tracta del prototip que portava entre mans l'equip encapçalat pels investigadors Mariano Esteban i Juan García Arriaza en col·laboració amb l'empresa Biofabri. De les vacunes públiques espanyoles era la que estava més avançada, ja s'havia provat en animals i estava pendent de rebre autorització de les autoritats sanitàries per a començar a experimentar en humans. Finalment, aquest assaig clínic s'ha paralitzat i no es durà a terme. 

El CSIC ha confirmat que han retirat la sol·licitud davant l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Santitaris (AEMPS) perquè "han canviat les condicions de l'assaig". Argumenten que hi ha dificultats per a completar-lo a Espanya perquè "ja quasi no queda gent sense vacunar". A aquest obstacle se suma, a més, la irrupció de la variant òmicron. 

No obstant això, la investigació d'aquesta vacuna continuarà en marxa per a adaptar-la a les noves variants del virus. "Quan es vagen obtenint resultats, es contemplaran les diferents opcions", expliquen des del CSIC.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, considera que la decisió entra dins de la normalitat en la investigació científica. "Ara mateix han decidit reconduir la línia de recerca", ha afirmat, per a mostrar el suport a l'equip investigador. 

A més de la vacuna d'Esteban i Arriaza, el CSIC té en marxa dos prototips més de vacuna contra la covid-19. D'una banda, la del viròleg valencià Luis Enjuanes, que serà la primera intranasal i està prevista per a 2023. De l'altra, la de Vicente Larraga, que ha provat ser cent per cent eficaç en ratolins. Els dos projectes segueixen, de moment, avant. 

També et pot interessar

stats