La vacuna de Luis Enjuanes estarà disponible d'ací a un any

El preparat espanyol serà d'una sola dosi i s'administrarà per via intranasal.

El viròleg Luis Enjuanes treballant al laboratori
El viròleg Luis Enjuanes treballant al laboratori / EuropaPress

El viròleg valencià del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) Luis Enjuanes, que lidera el desenvolupament d'una de les tres vacunes de l'organisme científic per a combatre la Covid-19, ha afirmat que el seu preparat podria estar acabada dins d'un any; així mateix, ha destacat els avantatges d'aquesta, com l’administració intranasal, la actualització respecte a les noves variants, i la certesa que les persones vacunades no sols no emmalaltirien, sinó que tampoc transmetrien el virus SARS-CoV-2.

Enjuanes ha detallat que és “molt possible” la que desenvolupa el seu col·lega Mariano Esteban, que usa un vector viral amb el qual ja han fabricat set vacunes, estiga acabada per a finals d'any. D'altra banda, assenyala que la de Vicente Larraga va “prou avançada” i és “fàcil de produir”, per la qual cosa podria ser la segona a eixir. “La nostra, si tot va bé, serà la tercera, però no estarà disponible abans de principis de 2022”, ha anunciat.

“Eixirem més tard, però amb tot actualitzat”, afirma Enjuanes. Es refereix, per exemple, al fet que en els assajos han incorporat les mutacions de les variants del Regne Unit, Sud-àfrica i el Brasil. “Les vacunes de Pfizer, Moderna i AstraZeneca són efectives, però no perfectes: cal donar dues dosis i la gent vacunada, encara que està protegida de patir una patologia intensa i morir per Covid, també s'infecta i pot disseminar el virus”, ha expressat.

En concret, Enjuanes ha especificat que la seua vacuna és autoamplificable, cosa que significa que la dosi d'ARN que s'injecta pot multiplicar-se per 5.000 vegades dins de l'organisme; a més, genera una immunitat esterilitzant, és a dir, les persones vacunades no sols no emmalalteixen, sinó que tampoc s'infecten ni transmeten el virus. D'altra banda, la seua administració podria ser intranasal, “la qual cosa dona més protecció en les vies respiratòries, la principal porta d'entrada del coronavirus”, ha assenyalat.

El viròleg valencià afirma que la seua vacuna és “original”. “Està basada en la manipulació genètica del propi SARS-CoV-2. Ens agradaria anar més de pressa, però és un model nou i requereix temps”, ha argumentat.

Administració intranasal

Pel que fa a l'administració de la seua vacuna, el viròleg afirma que “les agències que controlen la seguretat dels medicaments prefereixen la intramuscular, que s'ha usat més i és segura”. No obstant això creu que no és la més adequada perquè “indueix una immunitat general en tot l'organisme, sistèmica, i menys forta en les mucoses”. “Aquest virus entra prioritàriament en el nostre organisme a través de les vies respiratòries, per això si administres la vacuna intranasalment, immunitzes la zona i la protecció és més gran”. “Nosaltres anem a per una vacuna intranasal i d'una sola dosi molt potent”, sentència.

Pel que fa a la campanya de vacunació actual, ha defensat que cal arribar al 70 per cent de la població immunitzada. “Si esperem 2-3 mesos més, solucionarem el problema, ja que, amb el 70 per cent vacunat, el virus s'extingeix de manera natural”, conclou.

També et pot interessar

stats