Creix el turisme ornitològic a la desembocadura del riu Millars

Observadors i aficionats a les aus visiten les Goles i les llacunes artificials del paisatge protegit per a conéixer les espècies aquàtiques i de ribera.

Oriol al bosc de ribera
Oriol al bosc de ribera / Consorci Riu Millars

El paisatge protegit de la desembocadura del Millars gestionat pels ajuntaments d'Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana ha experimentat un augment del nombre d'observadors d'aus durant els últims mesos. Els llocs triats per a observar les diverses espècies que hi ha al paratge són llocs tan emblemàtics del tram baix del riu Millars com les goles del sud, del nord i la gola fonda, les llacunes artificials i la ruta botànica fluvial. La facilitat a l'hora d'observar les diverses espècies d'aus aquàtiques en el seu medi és clau per a convertir la desembocadura del Millars en un lloc de referència provincial per al turisme ornitològic. 

Hi ha tres llocs importants per a observar les aus: el bosquet fluvial que creix entre l'ermita de la Mare de Déu de Gràcia a Vila-real i l'ermita de Santa Quitèria d'Almassora, on es poden veure i escoltar espècies d'aus riberenques com ara l'oriol (Oriolus oriolus) o el rossinyol (Luscinia megarhynchos). 

El segon lloc està a les llacunes artificials d'Almassora. L'espai disposa d'una torre d'observació de fusta des d'on es pot obtindre una bona vista de les tres basses artificials. Ací és freqüent veure espècies aquàtiques, com la fotja comuna (Fulica atra), el cabusset comú (Tachybaptus ruficollis) o l’ànec collverd (Anas platyrhynchos). També s’hi poden observar d'altres més rares com ara el gall de canyar (Porphyrio porphyrio), que és una au emblemàtica de la desembocadura que va estar a punt d'extingir-se a mitjan segle passat, el gomet (Ixobrychus minutus) i l'oroval (Ardeola ralloides), entre altres espècies. 

La tercera zona adequada per a observar aus aquàtiques són les Goles del Millars, ubicades entre les poblacions d'Almassora i Borriana. En aquestes llacunes naturals, que es formen a la desembocadura, es poden observar pràcticament les mateixes espècies que a les llacunes artificials d'Almassora però amb l'al·licient afegit que també és fàcil veure unes altres espècies marines com el corb marí gros (Phalacrocorax carbo), la gavina corsa (Ichthyaetus audouinii) i el corriol menut (Charadrius dubiusa).

Associació de Guies Birding a la desembocadura del Millars

La presidenta de l'Associació de Guies de Birding de la Comunitat Valenciana, Yanina Maggiotto, durant la celebració de les VII Jornades del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars a Borriana va visitar diversos llocs del paisatge protegit per a conéixer de prop les aus que habiten l'espai i la infraestructura que en possibilita l’observació. Per a la responsable d'aquesta associació que aglutina totes les empreses del territori valencià dedicades al turisme ornitològic, aquest paratge és un lloc adequat i senzill per a convertir-se en destinació per a l’observació d’ocells en família. 

També et pot interessar

stats