La covid greu causa efectes semblants a l’envelliment en el cervell

Un estudi científic, amb mostres de víctimes amb la malaltia, evidencia les conseqüències que deixa en l’òrgan

Dos sanitaris atenen un pacient amb covid en l'UCI d'un hospital en una de les onades de la pandèmia
Dos sanitaris atenen un pacient amb covid en l'UCI d'un hospital en una de les onades de la pandèmia / À Punt NTC

La covid greu deixa uns efectes en el cervell semblants als que causa l’envelliment. Així ho conclou una investigació que ha estudiat com queda aquest òrgan després de patir la infecció a partir de mostres cerebrals de víctimes d’aquesta malaltia.

El treball, publicat per la revista científica Nature Aging, suposa un avanç a l’hora de conéixer els efectes de la malaltia, però també planteja el dubte de si estem prou preparats per a les conseqüències de la pandèmia.

L'estudi es va posar en marxa fa ara dos anys i es van extraure mostres del còrtex frontal de 21 persones que havien mort amb covid greu. Aquestes mostres es van comparar amb unes altres de persones que no s’havien contagiat del virus.

Tot i que el treball encara està en una fase preliminar de valoracions i es completarà amb noves proves els pròxims mesos, els investigadors expliquen que els efectes de la covid perceptibles al cervell tenen a veure amb els processos inflamatoris.

Amb la informació que tenen fins ara, els investigadors intentaran esbrinar si el cervell també acusa casos menys greus de covid. Una investigació feta pública al març ja apuntava en eixa direcció, però els experts demanen temps per a confirmar-ho amb nous estudis. 

També et pot interessar

stats