La convocatòria del govern contra la despoblació rep 220 propostes per a l'interior de la Comunitat Valenciana

L'Estratègia Avant 20/30 compta amb 250 accions per a evitar l'èxode rural i portar-hi nous pobladors.

Aín, municipi de la comarca de l'Alcalatén, a l'interior de Castelló
Aín, municipi de la comarca de l'Alcalatén, a l'interior de Castelló / Shutterstock

Els pobles de menys de mil habitants representen ja un 40% del total dels municipis de la Comunitat Valenciana i 154 pobles valencians estan en greu risc de despoblació. Comarques on no s'arriba a cinc habitants per quilòmetre quadrat i on creix l'envelliment a causa de l'èxode dels joves. Per a articular polítiques diferents que frenen la despoblació, aquest dijous s'ha presentat a Castelló l'Estratègia Avant 20/30, amb l'assistència de la vicepresidència quarta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, i el president de la Generalitat, Ximo Puig.

La ministra ha destacat que "Espanya es troba entre els països més desiguals en termes de cohesió" i que la Comunitat Valenciana i la província de Castelló "representen molt bé aquesta imatge de dues realitats diferents i desequilibrades". Per això, actuar ja per a compensar la desigualtat "és una demanda social".

Així, Teresa Ribera ha ressaltat la implicació dels xicotets municipis per a revertir aquesta situació, com demostra el fet que s'han presentat a Espanya "4.200 manifestacions d'interés, de les quals el 60% venien d'alcaldes d'ajuntaments xicotets" a la convocatòria per a identificar projectes per a afrontar la lluita contra la despoblació llançada pel seu ministeri per a configurar el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. "És la convocatòria que ha tingut més resposta dels representants municipals, per a trobar inversions i serveis en el seu territori i 220 d'aquestes expressions d'interés són de la Comunitat Valenciana", ha apuntat.

A més, la ministra ha assenyalat que el govern inclourà la "mirada rural d'aquesta Espanya que no hem oblidat tant de temps" en l'estratègia del repte demogràfic en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, que comptarà amb fons europeus. Ribera ha expressat la voluntat de fomentar la "cohesió territorial" amb quanties de les quals es podran beneficiar municipis de menys de 5.000 habitants i que seran "summament significatives" com a "gran motor" del pla de reactivació.

Puig destaca que cal superar "l'Espanya de 'Bienvenido, míster Marshall'"

Per la seua banda, el cap del Consell ha assenyalat que es tracta d'"un repte que té enormes complexitats", però que no poden conformar-se, com han demostrat els alcaldes que han enviat les declaracions d'intencions. Segons Puig, es tracta de "generar un escenari perquè cada persona puga tindre el seu projecte de vida en aquest espai territorial, perquè ens estem jugant la mateixa cohesió de la Comunitat Valenciana i d'Espanya".

El president ha subratllat que cal superar la desigualtat i "l'Espanya de Bienvenido, míster Marshall" amb "una aliança d'institucions" i un pla com l'Estratègia Avant 20/30, "dinàmic i participatiu".

La Diputació demana que les entitats locals no queden al marge dels fons europeus

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha indicat que els pobles xicotets no poden quedar al marge dels fons europeus i ha reclamat a la ministra que "les entitats locals puguen ser receptores d'ajudes" i que les diputacions les puguen gestionar perquè "aquests pobles queden desemparats"

L'Estratègia Avant 20/30, segons han explicat en la presentació, compta amb cinc línies estratègiques, quinze àrees temàtiques, tres programes i més de 250 accions. Uns eixos d'actuació que pretenen afavorir el desenvolupament rural amb l'emprenedoria empresarial i l'ocupació; articular mecanismes de compensació; millorar la qualitat de vida dels habitants i la cohesió social; potenciar l'orgull de territori i el vincle amb la cultura local; i promoure la cogovernança territorial per a evitar l'èxode rural i portar nous pobladors.

També et pot interessar

stats