El control sostenible de plagues amb oli essencial, més prop de ser una realitat

La UV, la UPV i l'organització agrària AVA-Asaja han demostrat que els nanomaterials tenen un major percentatge de control sobre la plaga

Un agricultor treballa amb olis essencials en el projecte ESSÈNCIA-N
Un agricultor treballa amb olis essencials en el projecte ESSÈNCIA-N / AVA-ASAJA

El control sostenible de les plagues que ataquen els cítrics i els caquis pot fer-se de manera efectiva fent servir l’oli essencial extret de fruita i la llavor de l'arbre de nim, autoritzat en agricultura ecològica. Aquesta és la conclusió d’un estudi a tres mans, impulsat des de la Universitat de València (UV), la Universitat Politècnica de València (UPV) i l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja). No és una troballa insignificant, ja que les plagues són un dels principals problemes que pateix actualment el camp valencià i més concretament, el sector citrícola.

Les entitats han fet diversos assajos, primer en laboratori i després en parcel·les del centre d'experimentació Finca Sinyent d’AVA-Asaja. Així és com han comprovat que l’oli essencial encapsulat, amb la intervenció de nanomaterials, incrementa l'efectivitat del control i la duració en camp i també proporciona una alternativa viable als productes fitosanitaris.

La primera línia d'investigació es va executar en el cultiu del caqui durant el mes de juny, coincidint amb la màxima població de la mosca blanca; el mateix resultat es va obtindre en els assajos amb cítrics per a combatre l'aranya marró. Les avaluacions, dutes a terme durant el mes de novembre, van mostrar que l'eficàcia més gran s'aconsegueix quan el producte es combina amb un oli de taronja.

Els avanços tecnològics aconseguits en aquest projecte presenten una solució interessant per a empreses d'agroquímics, pel potencial que ofereixen els nanomaterials formulats a l'hora de protegir el producte i la possibilitat d'alliberar-los de manera controlada. L'agent encapsulat d'oli de nim és un material de dimensions diminutes. En els assajos s'han provat diferents materials per a maximitzar la càrrega de l'oli essencial i per a assolir un alliberament adequat, amb l’ús de sensors. A més, s'ha incorporat diòxid de titani als materials per a protegir la substància activa de la radiació solar.

El projecte “Assaig pilot d'una nanoformulació insecticida millorada, basada en azadiractina —oli de nim” (ESSÈNCIA-N) ha sigut subvencionat per les ajudes de cooperació dels fons europeus per al desenvolupament rural, el Ministeri d’Agricultura i la Generalitat.

També et pot interessar

stats