Rècord anual d’intercepció de cítrics infectats amb plagues procedents de Sud-àfrica
La Unió i Ava-Asaja demanen una suspensió de les importacions d’aquest país
Els agricultors valencians han posat de manifest una vegada més el seu malestar per la gran quantitat de cítrics infectats amb plagues que s’intercepten quan arriben a la Unió Europea des de Sud-àfrica, que enguany ha batut el rècord, segons ha informat aquest dilluns l’Associació Valenciana d’Agricultors (Ava-Asaja) i la Unió.
El passat octubre, de fet, es va detectar la Phyllostictina citricarpa el —celomicet responsable de la infecció de les espècies dels gèneres Citrus i Mangifera coneguda com la taca negra— en tretze carregaments de cítrics que venien del país africà, segons Ava-Asaja. Sumades a les 38 deteccions de taca negra dels mesos anteriors, en total enguany s’han interceptat 51 carregaments contaminats, procedents de Sud-àfrica. Segons la nota de premsa de la Unió Llauradora, aquesta xifra és encara major, 56 deteccions, i suposa més del 40% de les intervencions totals.
En qualsevol cas, les dues xifres superen el rècord d’intercepcions de cítrics contaminats provinents d’aquest país en un any: 43 casos el 2021. Només l'Argentina ha superat el 2020 aquesta xifra (106 deteccions), i això va motivar que Brussel·les cessara les importacions argentines, una decisió que ha permés des de llavors millorar-ne el control fitosanitari, destaca Ava-Asaja.
Davant d’aquestes xifres, la Unió considera que l'elevada detecció de la malaltia a Sud-àfrica evidència errors en el sistema de control en origen per a evitar-ne l'eixida i demostra que “no hi ha garanties que la fruita expedida procedisca de zones citrícoles lliures d'aquesta mena de plagues ni que s'haja fet un bon control després de la collita”. Per això demanen novament la suspensió automàtica de les importacions procedents de Sud-àfrica i altres països “que no poden garantir la seguretat fitosanitària dels seus enviaments”, ja que, una vegada que entra una plaga al nostre territori ja no es pot erradicar, i sempre són els mateixos països els que encapçalen la llista de les intercepcions, asseguren.
Així mateix, demanen al Ministeri d’Agricultura que aprofite la reunió del Comité Europeu de Plantes, Animals i Aliments (Copaff per les sigles en anglés) de la setmana vinent per a pressionar perquè s’analitzen les “dades escandaloses” que reflecteix Sud-àfrica cada mes i que fan necessari que les institucions comunitàries prenguen mesures al respecte.
En aquest sentit, el secretari general de la Unió, Carles Peris, considera que des de tots els estaments governamentals de la Unió Europea s'hauria de reforçar la producció autòctona sobre les importacions, i que tant les administracions com les grans cadenes de distribució han d'apostar per “salvaguardar els cítrics d'ací”. Dependre de les importacions d'altres països, cada vegada més elevades, “és un clar risc” per a l'entrada de malalties que serien letals per a la citricultura europea i també impliquen un alt cost mediambiental”, indica.
Ava-Asaja, per la seua banda, reitera a tots els representants polítics de la Unió Europea (UE) amb competències en agricultura, seguretat fitosanitària i comerç internacional que sol·liciten a la Comissió el vet als cítrics provinents de Sud-àfrica fins que es comprove que el país és capaç de garantir-ne la seguretat fitosanitària.
A temps de planificar la campanya vinent
El seu president, Cristóbal Aguado, insisteix a qualificar de “barbaritat i risc intolerable” el nombre d'intercepcions de taca negra en cítrics sud-africans, perquè si acaba introduint-se i propagant-se al nostre territori, la malaltia provocaria pèrdues enormes a la citricultura europea. “La Comissió juga amb foc i posa en perill la nostra manera de viure, la nostra seguretat fitosanitària i el nostre medi ambient per un grapat d'interessos particulars”, sentència.
Així mateix, Aguado afirma que és moment de planificar la campanya que ve, en què, a més de la taca negra, preocupa la falsa arna (Thaumatotibia leucotreta). Per això demanen que la Comissió Europea amplie el tractament en fred a les mandarines i als pomelos procedents de Sud-àfrica, perquè comporten el mateix risc fitosanitari que les taronges. Cal adoptar les mesures necessàries perquè cap carregament citrícola isca de Sud-àfrica sense que siga supervisat, exactament igual que es fa amb els carregaments amb destí als Estats Units.