El canvi climàtic, les plagues i l'abandonament aboquen a una nova campanya citrícola en descens productiu

L'organització reclama campanyes de promoció citrícoles a les diferents administracions per estimular el consum domèstic

Un camp de cítrics
Un camp de cítrics / Unió de Llauradors

El sector citrícola està a les portes d'una nova campanya de menor productivitat. Així ho ha anticipat aquest dilluns la Unió de Llauradors, que preveu en un comunicat un aforament de collita de cítrics baix de nou i lleugerament superior als 3 milions de tones. Serà la quarta campanya consecutiva per davall de la mitjana de les últimes, una reducció que l'organització atribueix a diversos factors com el canvi climàtic, el baix aprofitament comercial a causa de les plagues, el fet que una part de la superfície siguen arbres vells amb menys rendiment, a l'abandonament creixent de camps de cultiu per la baixa rendibilitat dels últims anys i a l'increment desmesurat dels costos de producció.

Les dades de la Unió revelen un descens productiu tant en taronges com en mandarines, encara que en aquestes últimes seria molt lleuger en part pel gran creixement que es donarà en la clemenules, la varietat estrela a la província de Castelló, on després d'una acusada caiguda productiva del 38% en la campanya anterior, per a aquesta s'espera un xicotet increment del 10%.

La Unió ha afegit, en tot cas, que es preveu també que els països de l'hemisferi nord també tinguen una producció menor, fet que hauria d'influir perquè el mercat no s'afone. Per això ha exigit responsabilitats als operadors comercials i a la gran distribució a l'hora d'oferir un preu just perquè el subministrament estarà molt ajustat per la collita tan baixa.

L'organització ha reclamat campanyes de promoció citrícoles "davant la reculada del consum i les exportacions durant els últims anys". En aquest sentit, recorda que ha sol·licitat en reiterades ocasions al Ministeri d'Agricultura que efectue campanyes de promoció, tant en l'àmbit de la Unió Europea com en altres països, i també considera que la Generalitat hauria d'impulsar i secundar únicament campanyes de promoció per als cítrics valencians. També demana a Agricultura que active de forma eficaç la interprofessional citrícola Intercitrus o li retire l'acreditació perquè actualment no compleix la seua funció. Des que es va reactivar en 2018, ha remarcat, sols és notícia per les seues diferències internes i no pel seu treball.

La Unió també ha deixat clar que es mantindrà en vigilància perquè es complisca el tractament de fred en les importacions de cítrics procedents de Sud-àfrica i la resta de països tercers i treballarà perquè açò s'estenga també a les mandarines, com ja es va establir per a les taronges.

També et pot interessar

stats