“I si em contagie jo, qui els atén?”, les cuidadores no professionals de grans dependents reclamen la vacuna

El protocol de vacunació exclou les persones cuidadores que no reben prestació i que es troben en llista d'espera de la dependència.

VÍDEO | “I si em contagie jo, qui els atén?”, les cuidadores no professionals de grans dependents reclamen la vacuna

La Conselleria de Sanitat Universal preveu vacunar al llarg de la setmana 25.000 persones majors 90 anys i grans dependents. Però què passa amb les persones que els cuiden a casa? L'última actualització del pla del Ministeri de Sanitat, del passat 9 de febrer, inclou en el grup 4 de vacunació les persones que necessiten assistència permanent per a les rutines diàries als seus domicilis (grup III) amb independència que hagen rebut el reconeixement administratiu, que arrossega una llista d'espera dispar segons la comunitat autònoma. En aquest segons supòsit cal que la falta d'autonomia estiga “mèdicament acreditada”.

L'estratègia de vacunació també inclou les persones cuidadores “professionals” que els atenen a casa, és a dir, les que perceben una remuneració. Tanmateix ignora les que no reben aquesta contraprestació, l'atribució de la qual depén del reconeixement administratiu. És a dir, que deixaria sense vacunar una part de les persones que conviuen amb el gran dependent, i que estan a l'espera de valoració.

És el cas de Mª Ángeles Cervera, una veïna de València que cuida la mare, paralítica i de 96 anys, i el marit, malalt d'Alzheimer. “A ells els vacunaran, però la que ix al carrer soc jo. Al ser el pilar de casa, què passaria amb Antoni i amb ma mare si em contagie. No tinc qui em done suport”, es lamenta.

“Vaig demanar la paga fa dos anys i ara m'han dit que potser me la concediran”, ens explica amb una “tristesa interior enorme”, pel pànic a contagiar el seus i la inseguretat que li genera la incertesa sobre la vacuna, que entén que haurien d'administrar-se sense discussió en casos com el seu.

Doble penalització pels retards en dependència

L'Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials va alertar la passada setmana sobre els riscos de doble penalització del sistema de dependència a les famílies que ja pateixen els retards en la valoració, el 75% de les quals, segons va recordar, són dones de l'entorn familiar de la persona impedida.

La Conselleria de Sanitat Universal va traslladar aquesta situació a la comissió interterritorial del passat dimecres, en la qual va demanar que l'estratègia de vacunació s'actualitzara per a incloure també aquestes cuidadores com a grup prioritari, segons va confirmar aquest dimarts la consellera Ana Barceló en l'entrevista especial dels serveis informatius d'À Punt.

30.203 grans dependents valencians

Però de quantes persones estem parlant? Segons les estadístiques de la Conselleria d'Igualtat ara mateix hi ha 103.082 persones beneficiàries de la llei de dependència a la Comunitat Valenciana, la tercera part de les quals (30.203) tenen reconegut el grau III de dependència. Per tant, tant aquestes persones com les que les cuiden a canvi d'una prestació rebrien la vacuna.

Però també n'hi ha 20.777 en llista d'espera, sense especificar-se a quin grau corresponen i per cadascuna de les quals, en el cas dels grans dependents, hi ha almenys una persona més que els ha d'atendre. Cuidadors i cuidadores a les quals l'estratègia de vacunació actual deixa fora. Tot i que per pura translació de les dades es podria estimar en vora 7.000 persones la llista d'espera en aquest grup III, fonts d'Igualtat asseguren que la xifra no es pot concretar des del seu departament, ja que les valoracions depenen dels serveis municipals dels diferents municipis valencians.

També et pot interessar

stats