Sanitat Universal recula i assumirà el personal del departament de salut de Torrevella quan concloga la reversió

La conselleria descarta ara que siga una nova empresa pública de salut la que absorbisca el personal, com defensaven els socialistes

La consellera de Sanitat Universal amb els representants del comité d'empresa, en la reunió que han mantingut aquest dijous
La consellera de Sanitat Universal amb els representants del comité d'empresa aquest dijous / Conselleria de Sanitat Universal

La Conselleria de Sanitat assumirà el personal de l’Hospital de Torrevella quan finalitze el procés de reversió, a mitjans d’octubre, i deixe d’estar gestionat per Ribera Salud. Així ho ha anunciat la consellera Ana Barceló en la reunió que ha mantingut amb representants del comité d’empresa. D’aquesta manera la conselleria recula i descarta la idea inicial que fora una empresa pública de salut, de nova creació, la que assumira la plantilla de l’Hospital de Torrevella, una idea que despertava les reticències de dos dels socis del Botànic, Compromís i Unides Podem. Aquestes dues forces han celebrat l’anunci de la consellera de Sanitat.

L’equip de Ximo Puig advocava per impulsar una nova societat mercantil integrada en el sector públic perquè, entre altres comeses es fera càrrec dels 1.400 treballadors de l'Hospital de Torrevella, però la idea no agradava als seus companys de govern, que proposaven com a alternativa un model de gestió directa de la plantilla, com va passar en la reversió de l’Hospital de la Ribera. 

La consellera de Sanitat Universal comunicava aquest matí als representants dels treballadors d’aquest centre hospitalari les novetats que afectaran el personal i que la gestió del departament de salut de Torrevella passarà "directament a les mans de la Conselleria de Sanitat" quan finalitze la reversió.  

Segons ha explicat la consellera, “la decisió és el resultat del diàleg, en el qual s'ha escoltat i s'han tingut en compte les opinions i les aportacions realitzades per totes les parts”.

Reaccions dels socis del Botànic

Compromís recordava que la gestió pública directa era un dels acords del segon Pacte del Botànic. "Des de la coalició valencianista s'ha treballat tot aquest temps des del diàleg amb els actors implicats perquè els objectius marcats en el segon pacte del Botànic foren una realitat", ha subratllat Carles Esteve, portaveu de Compromís en la comissió de sanitat de les Corts.

"S'havia de revertir el departament de Salut de Torrevieja a una gestió pública directa i així ho farem", alguna cosa que creu que "marca la senda del que ha d'ocórrer en la resta de departaments que encara queden privatitzats com el d'Elx, Vinalopó, Dénia i Manises".

D'altra banda, des d'Unides Podem, la síndica d'Unides Podem, Pilar Lima, també celebrava que "la sanitat privatitzada torne a la gestió pública directa". En aquest sentit, afegia que "no cal inventar unes altres fórmules". Fins i tot la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, també de la mateixa formació, mostrava la seua satisfacció pel canvi en la gestió sanitària de departament de Torrevella.

Per a la consellera de Sanitat, “l'objectiu primordial és el de prestar una assistència de qualitat a la població del departament, ja que per a la Conselleria el més important és que els ciutadans estiguen perfectament atesos a través d'una cartera de serveis de qualitat”. El seu company de partit, el síndic Manolo Mata, ha afirmat que el fet que la reversió del departament de salut de Torrevella es duguera a terme a través d'una empresa pública "era una bona opció", però "si al final passa per la integració en la conselleria, genera algun problema que anirem resolent, com hem fet amb [el departament de salut de] la Ribera", ha apuntat.

El portaveu del PSPV ha afegit que els últims anys han posat en relleu que "és molt més difícil recuperar la prestació de serveis en l'esfera pública que privatitzar-los com van fer en l'època del PP".

El comité d'empresa es mantindrà "vigilant"

Des del comité d'empresa de l'hospital aplaudeixen la mesura, però asseguren que es mantindran "vigilants" perquè es retire definitivament la idea de revertir a través d'una empresa pública els altres serveis, segons ha manifestat Fran García, delegat de CCOO en aquest órgan. En el departament de salut de Torrevella, el personal serà laboral a extingir, igual que els companys de l'Hospital de la Ribera, segons ha recordat, i ha indicat que estaran atents perquè es mantinguen els drets laborals adquirits.

El responsable sindical s'ha mostrat sorprés davant la decisió de la consellera ja que, segons ha dit, fa huit mesos que defensen la creació d'una empresa pública "amb tots en contra" i ara han canviat "de la nit al dia".

També et pot interessar

stats