El Consell tanca un habitatge tutelat per a persones amb discapacitat intel·lectual al Campello per suposats maltractaments

La Conselleria de Serveis Socials recorda que el 2021 ja es van detectar greus irregularitats, però l'anterior executiu va permetre que l'habitatge tutelat continuara funcionant

Una de les vivendes del complex residencial gestionat per Educatea
Una de les vivendes del complex residencial gestionat per Educatea / Educatea

La Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge ha ordenat el tancament immediat d'un habitatge tutelat per a persones amb discapacitat intel·lectual del Campello (Alacantí) per suposats maltractaments a les persones usuàries, després de la denúncia presentada per personal del centre. 

Es tracta d'un habitatge tutelat amb set persones amb discapacitat intel·lectual assistida amb edats entre 20 i 35 anys, gestionat per Educatea Hogar i amb concert amb la Generalitat.

El secretari autonòmic del Sistema Sociosanitari, Emilio Argüeso, ha explicat que s'ha pres la decisió del tancament després de la denúncia presentada la setmana passada pel personal del centre davant la direcció territorial de la conselleria a Alacant, i en la qual manifestaven que la coordinadora de l'habitatge tutelat maltracta, tant físicament com psicològicament, algunes persones usuàries. 

Segons ha detallat Argüeso, per la gravetat de la denúncia el servei d'Inspecció de la conselleria es va personar l'endemà en l'habitatge i va detectar les males condicions d'habitabilitat, a més de comprovar, a través de les gravacions de les càmeres de seguretat, el maltractament rebut per un usuari.

Antecedents d'irregularitats

El secretari autonòmic ha assenyalat que no és la primera vegada que este habitatge tutelat és denunciat per irregularitats en el funcionament i en el tracte dispensat a les persones usuàries. 

L'any 2021, i a conseqüència d'una denúncia presentada a la Inspecció de la direcció territorial d'Alacant per part de personal d'eixe centre, es van observar una sèrie d'irregularitats administratives de tal magnitud que van ser remeses a la Fiscalia, des d'on es va ordenar a la Guàrdia Civil que visitara l'habitatge per a comprovar els fets.

Després d'esta visita, es van detindre tres empleats per presumptes maltractaments a usuaris i usuàries de l'habitatge. Així mateix, l'òrgan jurisdiccional va decretar una orde d'allunyament al mateix coordinador del centre, que estava entre els tres detinguts, per la qual se li prohibia acostar-se a l'habitatge.

Malgrat la gravetat d'aquests fets, ha manifestat el secretari autonòmic, l'anterior executiu va permetre que l'habitatge tutelat continuara funcionant, “desoint la inspecció que denunciava greus infraccions”.

Sobre esta decisió, ha assegurat, la Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge “no tolerarà que a la Comunitat Valenciana ocórreguen fets com els esdevinguts i no li tremolarà el pols en situacions com estes, i farà prevaldre l'interés de ciutadans i ciutadanes especialment vulnerables”.

L'orde del tancament immediat del centre per trobar-se en condicions infrahumanes i la decisió de posar en coneixement de la Fiscalia els suposats delictes comesos ja s'ha traslladat a l'associació de pares i mares de les persones usuàries de l'habitatge, amb els qui Emilio Argüeso manté contacte permanent des de la setmana passada per a comunicar-los el procés que s'està seguint i mostrar-los tot el suport de la conselleria.

També et pot interessar

stats