Quatre detinguts en un centre del Campello per presumptes maltractaments a un jove amb autisme

La denúncia d'un familiar obri una operació de la Guàrdia Civil en què han detingut el director, el coordinador i un tercer treballador, i investiguen tres persones més

Una de les vivendes del complex residencial gestionat per Educatea
Una de les vivendes del complex residencial que gestiona Educatea / Educatea

La Guàrdia Civil ha detingut quatre persones acusades de maltractaments a un jove amb autisme internat en una residència del Campello (Alacantí), que gestiona l’associació Educatea, segons ha sabut À Punt.

Els arrestats treballen al centre, que allotja joves i adults amb trastorn de l'espectre autista (TEA), els quals presenten comorbiditat psiquiàtrica i problemes de conducta greu. A més, els agents investiguen dues persones més i l'operació continua oberta.

Els fets que investiga l'institut armat s'haurien produït en un dels sis habitatges gestionats per la citada associació, que té places concertades amb la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives. Fonts d'aquesta conselleria han precisat que no és l'habitatge el que està sota la tutela de la Generalitat, sinó que són les persones que hi viuen les que estan tutelades per l’administració.

Una inspecció de la Conselleria ha detectat la irregularitat

En aquest sentit, la consellera Mónica Oltra ha posat en valor aquest dijous la intervenció de la inspecció del seu departament a l’hora de destapar aquest cas d’abusos i els presumptes culpables, ja que, segons ha indicat a À Punt NTC, ha sigut la inspecció la que ha detectat aquesta irregularitat i ha alertat la Fiscalia.

Una inspecció que van motivar les denúncies de familiars d’algunes persones internades en aquest centre, que també havien dirigit les queixes a la Fiscalia, segons ha explicat. Per tant, quan la inspecció de la Generalitat va informar la Fiscalia, ja estava estudiant el cas i la col·laboració entre ambdues institucions ha sigut total des de llavors, ha dit Oltra. 

Quant a les persones residents al centre, la consellera ha indicat que van oferir a les famílies la possibilitat de canviar de centre, però van triar que els seus familiars seguiren allí amb els i les professionals que hi continuen treballant. La missió principal de la seua conselleria és que les persones que estan en les seues xarxes residencials d’atenció estiguen ben ateses i segures, i que visquen en una situacio de dignitat, ha afegit. Per això la consellera ha dit que, quan es detecta una situació que no és tolerable des del punt de vista de la dignitat humana, com ha passat en aquest cas, la Generalitat col·labora estretament amb la Fiscalia per a reconduir-la. 

De moment, l’associació no s’ha pronunciat sobre els fets, mentre que l’Ajuntament del Campello ha assegurat que no sabien res del cas, excepte el que han difós els mitjans de comunicació.

El PP demana la compareixença d'Oltra

La portaveu d'Igualtat del PP a les Corts, Elena Bastidas, ha demanat la compareixença d'Oltra per a "donar la cara" en el parlament valencià per aquests fets i ha avançat que sol·licitarà els informes d'inspecció que es van elaborar sobre el centre. Segons ha assenyalat la diputada, "no hi ha setmana que passe sense que la Comunitat Valenciana tinga un focus que apunta per la mala gestió amb menors".

Sobre aquesta demanda, Oltra ha dit que ella sempre dona la cara i que també ho farà en aquest cas, davant de qui faça falta, però ha recordat que ha sigut la mateixa inspecció de la Conselleria d’Igualtat la que ha fet la denúncia.

També et pot interessar

stats