Puig elabora propostes per al pla de xoc energètic del govern de Sánchez

El Cap del Consell busca transmetre a la Moncloa les especificitats valencianes quan els socis del govern de coalició estatal redacten el decret llei del Pla Nacional de Resposta a l’Impacte de la Guerra d'Ucraïna

Reunió de Puig amb els consellers per a abordar la resposta econòmica davant la crisi energètica
Reunió del Consell sobre la crisi energètica, el 9 de març / Twitter: @generalitat

Ximo Puig ha reunit aquest diumenge d'urgència el seu equip de Presidència al Palau de la Generalitat per a analitzar el Consell Europeu celebrat aquesta setmana, que va concloure amb el reconeixement d'Espanya i Portugal com a "illes energètiques", cosa que farà possible la intervenció del mercat elèctric espanyol i retallar així la factura de la llum.

D'aquesta manera, el cap del Consell busca transmetre a la Moncloa les especificitats valencianes quan els socis del govern de coalició estatal redacten el decret llei del Pla Nacional de Resposta a l’Impacte de la Guerra. A hores d'ara es treballa en les propostes vinculades al nostre territori que podrien entrar en el pla de mesures estatal per a fer front a la crisi energètica, que es preveu que aprove el Consell de Ministres dimarts.

Entre les mesures que podrien aprovar-se destaquen les ajudes directes en forma de xecs per a pagar factures o bonificacions; un pla d'ERTO paregut al de la pandèmia i deslligar el preu del lloguer de l'IPC.

Sobre la taula Puig ha posat la importància del sector tauleller, el qual té el 90% de la producció en el territori, així com de la construcció i el transport. També es posarà el focus en l'impuls de les energies renovables.

Altres peticions que es traslladaran al govern encapçalat per Sánchez són la creació d'ajudes directes per a aquests sectors més afectats i que s'establisca un fons de solvència, a través del qual es podrien reutilitzar els sobrants de programes com el Resistir Plus o la sobrerecaptació que es pot produir en alguns impostos.

Aquest dissabte, la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, anunciava que l'abaratiment del preu de l'electricitat arribarà al cap de "dos o tres setmanes". I abans d'això, aquesta setmana, el Consell de Ministres aprovarà previsiblement mesures "importants, immediates i que tenen com a finalitat protegir a tots", segons ha assegurat el ministre de Presidència, Félix Bolaños.

Puig ja va traslladar aquest dijous a la vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, quaranta propostes de la Comunitat Valenciana per a fer front a la crisi econòmica generada per la invasió d'Ucraïna, les quals es van pactar amb la patronal autonòmica CEV i amb els sindicats majoritaris (CCOO PV i UGT-PV).

També et pot interessar

stats