Puig trasllada a Calviño quaranta mesures per a mitigar l'impacte econòmic de la guerra a Ucraïna

Les propostes estan pactades amb els agents socials, davant de l'emergència energètica i dels problemes de subministrament i de preus de les matèries primeres

Les empreses taulelleres podrien veure's perjudicades per la situació entre Ucraïna i Rússia
Una empresa taulellera, en arxiu / À Punt NTC

Cinc blocs en quaranta mesures. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha remés aquest dijous a la vicepresidenta primera del govern central i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, les prop de quaranta propostes de la Comunitat Valenciana per a fer front a la crisi econòmica generada per la invasió d'Ucraïna. Les mesures s'han pactat amb la patronal autonòmica CEV i amb els sindicats majoritaris (CCOO PV i UGT-PV), i pretenen mitigar l'emergència energètica i els problemes de subministrament i de preus de les matèries primeres, segons ha explicat el Consell en un comunicat.

Les propostes s'articulen en cinc blocs: mesures en l'àmbit energètic, per a mitigar els efectes en l'escalada de preus i la influència en els contractes d'obres, ajudes directes a empreses de sectors més afectats per la crisi, suport financer a les empreses i incentius per a la inversió en ciberseguretat.

En matèria energètica, la proposta inclou setze mesures, entre altres la limitació del preu de l'energia elèctrica i la revisió del sistema de fixació de preus, ajudes financeres i directes a empreses intensives en l'ús de l'energia i mesures per a impulsar l'autoconsum energètic en cases, empreses i administracions.

L'escrit remés també conté propostes per a mitigar els efectes de l'escalada de preus i la influència en els preus dels contractes d'obres. I entre altres, menciona l'eliminació de les taxes de direcció d'obra i la possibilitat de modificar els contractes d'obra a fi de canviar materials per uns altres més econòmics o d'adquisició prèvia més fàcil.

La proposta també valora la possibilitat de reduir les retencions en l'IRPF per a donar liquiditat a les famílies o establir moratòries per als pagaments a la Seguretat Social per a les empreses afectades pel conflicte, per mencionar-ne algunes.

"La situació és complexa i, per tant, no té solucions senzilles", ha dit el president Puig en relació amb aquesta proposta. La Generalitat ha traslladat el suport al govern d'Espanya en la seua reivindicació que Europa es mobilitze.

També et pot interessar

stats