El Consell i Regs de Llevant impulsen mesures per a conservar la biodiversitat del parc natural el Fondo d'Elx

L'objectiu del conveni és controlar espècies invasores, com ara la carpa i protegir altres en perill d'extinció, com ara la rosseta.

La consellera de Medi Ambient ha soltat hui en el parc un exemplar de rosseta, un ànec en perill crític d'extinció
La consellera de Medi Ambient ha soltat hui en el parc un exemplar de rosseta, un ànec en perill crític d'extinció

La Conselleria de Medi Ambient i la Comunitat General de Regs de Llevant posaran en marxa mesures específiques per a controlar espècies invasores del parc natural el Fondo d'Elx que amenacen les autòctones. Es tracta d'un peix molt voraç que s'alimenta de larves i plantes aquàtiques que creixen a l'aiguamoll, i l'objectiu de la iniciativa és reduir la seua població.

Aquesta mesura està inclosa en un conveni que també contempla la protecció de la biodiversitat amb la recuperació d'espècies en perill d'extinció, com ara la rosseta. A Espanya hi ha només trenta parelles reproductores de l'ànec i la majoria estan a aquest parc natural, que s'ha convertit en un dels santuaris de l'espècie, en perill crític d'extinció segons els catàlegs de fauna europeus més importants.

La col·laboració entre la conselleria i Regs de Llevant també permetrà la construcció d'una planta dessalinitzadora. El projecte, ja adjudicat, està en fase de redacció i cada any produirà la mitat dels recursos hídrics que necessiten les 13.000 hectàrees de cultiu que s'abasteixen a través de la comunitat de regants. Els recursos hídrics es combinaran amb les noves formes de gestió de l'aigua, que requereix un sistema tan especial com és una zona humida.

El conveni de col·laboració es va signar després de la resolució del llarg litigi que va enfrontar la conselleria i Regs de Llevant per la prohibició de caçar en el parc. La indemnització que va haver de pagar la Generalitat s'ha destinat a impulsar aquestes mesures, que pretenen garantir la sostenibilitat i el futur d'un espai amb un gran valor mediambiental.

El parc natural el Fondo d'Elx acaba de celebrar el seu trenta aniversari, tres dècades en què s'ha convertit en un dels aiguamolls més importants del món, tant per l’interés que implica per a la conservació de la biodiversitat com per l’interés ecològic. Així ho acredita la 'Llista d’Aiguamolls d’Importància Internacional', també coneguda com a 'Llista de Ramsar'.

També et pot interessar

stats