El Consell ofereix més de 6.000 places d’FP en zones en risc de despoblament

L’alumnat de formació professional ha incrementat prop d’un 40% a l’interior de la Comunitat Valenciana

Jeanette Segarra i Manolo Gomicia visiten els cicles d'FP a Vilafranca i Benassal
Jeanette Segarra i Manolo Gomicia visiten els cicles d'FP a Vilafranca i Benassal / Generalitat

Aquest diumenge la directora general de l'Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT), Jeannette Segarra, ha visitat, junt amb el director general de formació professional, Manolo Gomicia, els cicles d'FP a Vilafranca i Benassal (Alt Maestrat).

Segarra ha destacat que la Generalitat ha incrementat prop d'un 40% l'alumnat de formació professional “a la carta”, passant de més de 4.000 a més de 6.000 joves a les comarques en risc de despoblament, i ha apuntat a l'"aliança" entre la Conselleria d'Educació i Presidència de la Generalitat per a impulsar una formació professional “que permeta aprofitar les oportunitats que ofereix el territori”, per a lluitar contra l'èxode juvenil i evitar la despoblació, amb cicles de renovables, integració social o medi ambient.

La directora d’AVANT ha explicat que els nous cicles que s'estan impartint en comarques en risc de despoblació “estan adaptats a les oportunitats i oferta d'ocupació en la zona, mitjançant una FP dual” amb empreses tractives en el territori o les necessitats detectades a través de les reunions mantingudes amb els ajuntaments i personal docent dels instituts.

L’alumnat que estudia FP augmenta en un 30% 

Gomicia ha destacat que, de 2018 a 2022, l'alumnat que estudia FP a la Comunitat Valenciana ha augmentat en un 30%. Destaquen especialment les comarques dels Ports, on l'FP s'ha instal·lat per primera vegada en aquest 2022, i el Racó d'Ademús, on s'ha recuperat.

L'alumnat matriculat a la comarca de l’Alt Maestrat ha incrementat en un 89%; a l'Alcalatén, en un 76%, i a la comarca de l'Alt Millars, en un 56%. 

D'altra banda, a la comarca dels Serrans s'ha més que duplicat, amb un creixement del 314%, i a la Canal de Navarrés s'ha incrementat el nombre d'estudiants en un 59%. 

Així mateix, a la comarca del Comtat, on es troben la majoria dels municipis en risc de despoblació d'aquesta província, l'alumnat ha crescut un 15,8%, mentre que a la Marina Baixa i a la Marina Alta s'ha registrat un augment del 43,1% i del 30,1%, respectivament. Cal recordar que a l'interior d'aquestes dues comarques es troben també diverses poblacions incloses en l'Agenda AVANT.

En aquest sentit, Gomicia ha recordat que la Comunitat Valenciana és la segona comunitat que més ha reduït el nombre de persones sense formació, la qual cosa ha vingut determinada per l'increment de l'oferta de formació professional, sobretot de grau bàsic i grau mitjà, aquest últim per primera vegada al mateix nivell que el de grau superior.

També et pot interessar

stats