El risc del despoblament

224 dels 542 municipis de la Comunitat Valenciana tenen menys de mil habitants.

El risc del despoblament
El risc del despoblament

El 80% de la població valenciana es concentra a les grans ciutats. Dels 542 municipis de la Comunitat Valenciana, 224 municipis tenen menys de mil habitants. Segons la Generalitat, més d'un centenar d'ells presenten un risc alt o molt alt de patir despoblament. I la majoria estan a les comarques de l'interior i del nord.

És un fenomen que preocupa les administracions. La Generalitat ha creat l'Agenda Valenciana Antidespoblament, que treballarà de forma coordinada amb totes les conselleries, sobretot les d'Educació, Sanitat Universal, Serveis Socials i Agricultura, per a trobar solucions contra el despoblament.

Per a la directora, Jeanette Segarra, aquest és un problema que "fa dècades que existeix, però per primera vegada es posa en l'agenda política com un problema que ens afecta a tots". Diu que per a combatre el despoblament s'ha de frenar l'èxode de la població, sobretot entre els joves, i fer que la vida en aquests pobles siga més actractiva. Per a aconseguir-ho, és fonamental afavorir l'ocupació, gràcies a les noves tecnologies, i millorar les comunicacions.

Per a la directora de l'Agenda Valenciana Antidespoblament, el mur de contenció han de ser els ajuntaments i ha destacat la implicació dels alcaldes i de les alcaldesses perquè el pobles continuen vius en el futur.

Les xifres

Les comarques del nord són les més afectades per aquest fenomen. A l’Alt Millars i a l'Alt Palància hi ha 13 municipis en risc de despoblament, 11 als Serrans i 9 més a la comarca dels Ports. Al sud són 12 les localitats en perill, a la comarca del Comtat. En total hi ha 15 comarques que tenen algun poble en risc de despoblament.

A l'interior hi ha 88 municipis en aquesta situació.

A les comarques costaneres hi ha 16 poblacions en risc, cap d'elles vora mar. Viure en una zona muntanyosa, segons veus expertes, és un factor que també dificulta la vida als pobles, per la falta de comunicacions. I això és el que passa en algunes comarques costaneres que tenen pobles en aquestes circumstàncies. Són quatre municipis de la Plana Alta i del Baix Maestrat; quatre més de la Marina Alta; i tres de la Marina baixa. A la costa central només n’hi ha un, Llaurí, a la Ribera Baixa.

També et pot interessar

stats