El Consell aprova el decret per a la conservació i protecció de les praderies de posidònia

Aquesta planta aquàtica és clau en la lluita contra el canvi climàtic per la capacitat d’absorció de CO₂ i de mantindre la biodiversitat del fons marí

La posidonia oceànica és una espècia protegida
La posidonia és una espècie protegida / Andrés Izquierdo (Europa Press)

El ple del Consell ha aprovat aquest divendres un decret per regular els usos que puguen afectar les praderies de posidònia i Cymodocea nodosa, i de les comunitats biològiques de les quals formen part per protegir aquests boscos marins.

Amb el decret de conservació de praderies de posidònia marina, la Comunitat Valenciana és la segona autonomia que aprova una norma específica de protecció de les fanerògames marines.

El document també es refereix a la gestió de les restes que arriben a les platges i que constitueixen una barrera natural contra la regressió, mitjançant la promoció d'accions que contribuïsquen de manera activa al reaprofitament. Una qüestió que ha generat certa polèmica, ja que no tots els municipis costaners enfoquen el tractament de les restes d’aquestes algues de la mateixa manera.

L’objectiu és protegir les més de 30.000 hectàrees de posidònia que hi ha en aigües valencianes, perquè és una espècie reconeguda i protegida per la directiva europea d'hàbitats. La capacitat que té d’absorbir el CO₂ la fa vital en la lluita contra el canvi climàtic, i a més, contribueix a conservar la biodiversitat del fons marí, perquè és l’hàbitat de multitud d’espècies. 

La posidònia madura, formada i amb el seu escull davall, necessita com a mínim dos segles per a recuperar-se. Per això és tan important protegir la que hi ha actualment, al mateix temps que s’impulsen projectes de replantació.

El decret aprovat hui també contempla una cartografia actualitzada de les praderies de posidònia i elevar la vigilància sobre les amenaces que té com el fondeig massiu d’embarcacions recreatives, la contaminació i els canvis de salinitat.

També et pot interessar

stats