El Congrés vota les recomanacions del Pacte de Toledo, que orientaran la nova reforma del sistema de pensions
Proposen revalorar les pensions amb l'IPC real, mesures per a sanejar el sistema i canvis en el càlcul de la base reguladora.
El Ple del Congrés vota aquest dijous les propostes per a reformar el sistema públic de pensions que ha acordat el Pacte de Toledo. És la tercera vegada que passa en els 25 anys d'història d'aquesta comissió parlamentària.
Les 21 recomanacions inclouen revalorar les pensions a través de l'IPC real, el sanejament financer del sistema o el càlcul de base reguladora sobre els millors 25 anys de cotització, entre altres novetats.
Les recomanacions s’han pactar per major part dels membres dels Pacte de Toledo amb el vot en contra de Vox i les abstencions d'Esquerra i EH Bildu. L'acord és el fruit de quatre anys de negociació. Els treballs començaren la tardor de 2016, fa dues legislatures, sota la presidència de la popular Celia Villalobos, a fi de garantir la sostenibilitat del sistema públic de pensions.
Els diputats també debatran els 19 vots particulars que han presentat els grups al dictament del Pacte de Toledo, 13 dels quals provenen d'ERC i d'EH Bildu. Ciutadans ha formulat dos vots particulars més i el PP, BNG, Més País i Compromís han proposat un cadascun.
ERC, EH Bildu i BNG demanaran derogar la reforma de les pensions de 2011 i 2013, apujar les pensions més modestes al nivell del salari mínim i tornar a l'edat legal de jubilació dels 65 anys.
El PP reclamarà millorar els incentius fiscals als plans de pensions, mentre que Ciutadans defendrà la necessitat de més incentius a l'activitat en edat de jubilació i per als plans de pensions d'empresa, a fi de crear l'anomenada “motxilla austríaca”. Aquest sistema implica l'ingrés obligatori de quantitats als comptes d'estalvi dels treballadors que aquests poden recuperar en cas de despatxament.
Més País i Compromís exigiran eliminar els coeficients reductors que penalitzen les pensions en les jubilacions anticipades de les persones han cotitzat més de 40 anys.
El PSOE no han transaccionat cap d'aquests vots i és previsible que no siguen aprovats, segons informa l'Agència Efe citants fonts parlamentàries.
Així les coses, si no hi ha sorpreses, les 21 recomanacions quedaran aprovades i llistes perquè el govern espanyol les prenga en consideració. El Pacte de Toledo haurà de tornar a revisar el grau de compliment i efectivitat de l’acord d'ací a cinc anys.