El Congrés debatrà la propera setmana si investiga les vacunacions fora de protocol

Més País-Equo i Compromís demanen una comissió d'investigació per a aclarir possibles irregularitats en la campanya d'immunització contra la Covid-19.

El diputat en el Congrés de Compromís, Joan Baldoví (esquerra), junt amb el líder de Més País, Íñigo Errejón (dreta), en una imatge d'arxiu
El diputat en el Congrés de Compromís, Joan Baldoví (esquerra), junt amb el líder de Més País, Íñigo Errejón (dreta), en una imatge d'arxiu / Europa Press

El ple del Congrés debatrà la setmana que ve la proposta de Més País-Equo i Compromís per a crear una comissió d'investigació sobre les possibles irregularitats comeses en la vacunació contra el coronavirus. A la Comunitat Valenciana, de fet, la Conselleria de Sanitat Universal investiga més de 60 casos de persones, alguns amb càrrec públic conegut, que presumptament han rebut la primera dosi al marge del protocol. Les dues formacions defenen que aquesta comissió també funcione com a òrgan independent de seguiment del pla d'immunització massiva que Espanya va posar en marxa a finals de 2020.

Des de Més País confien que la iniciativa tire avant, ja que perceben un suport majoritari en la junta de portaveus celebrada aquest dimarts en la cambra baixa, en què s'ha aprovat que aquest assumpte es debatrà i votarà el dijous 25 de febrer. “Bones notícies. La junta de portaveus del Congrés aprova la proposta de comissió de seguiment del procés de vacunació perquè no hi haja més carotes que se salten la cua, es complisquen els terminis i es contracte el personal suficient”, ha escrit en Twitter el portaveu de Més País, Íñigo Errejón.

La coalició Més País i Compromís va registrar la iniciativa a principis de febrer amb l'objectiu de reforçar i millorar els protocols establits pel Ministeri de Sanitat i saber qui se'ls ha “botat” perquè assumisquen “totes les conseqüències polítiques”. “La vacunació és el primer repte i no estem disposats que ningú l'enterbolisca. Volem arribar fins al final”, va advertir Errejón en presentar la iniciativa.

Més enllà de les possibles responsabilitats legals i/o administratives, els proponents advoquen perquè el poder legislatiu investigue els fets per a depurar les responsabilitats polítiques que se’n puguen derivar, així com per a assumir les mesures que es consideren oportunes a fi de no repetir aquestes pràctiques “irregulars” en el que resta del procés de vacunació. En plena tercera onada, denuncien que continua havent-hi fallades en l'execució del pla de vacunació, “amb dosis fetes malbé, problemes amb la distribució, fallades en la logística o falta de xeringues adequades per al màxim aprofitament”.

La comissió que plantegen estaria operativa durant el present període de sessions (que acaba al juliol), però el termini podria ampliar-se si així ho acorden els grups parlamentaris. A més d'investigar possibles irregularitats amb les vacunes, també tindrà la tasca d'aclarir si hi ha “fallades” i “retards” en la gestió dels preparats, així com el pla de vacunació a Espanya.

En concret, Més País i Compromís volen que s'analitze la possible existència d'estructures de tràfic d'influències que hagen possibilitat pràctiques irregulars de vacunació, i que s'investigue els beneficiaris d'aquestes actuacions i les fallades en el control del protocol. Així mateix, suggereixen esbrinar les possibles irregularitats, falta de transparència i clàusules abusives que han pogut donar-se en relació amb els contractes amb les farmacèutiques, i les actuacions relatives a aquests fets tant per part de la Unió Europea com dels països membres per separat.

També et pot interessar

stats