Confirmats vint casos de pigota dels micos en nou comunitats

Sanitat estudia l’aplicació de diverses opcions, com antivirals i vacunes, i recomana 21 dies d’aïllament

Ciència
Imatge d'arxiu d'un investigador en un laboratori / Shutterstock

El Ministeri de Sanitat ha elevat de set a vint els casos confirmats de pigota dels micos, repartits en nou comunitats autònomes, i setze casos sospitosos més que estan pendents de resultats definitius de seqüenciació. En total, l'Institut de Salut Carles III ha rebut mostres pertanyents a 67 casos sospitosos, nou de les quals han sigut negatives i, per tant, s'han descartat.

La Comunitat Valenciana i Aragó han sigut les últimes a informar de tres possibles contagis. La Conselleria de Sanitat ha detectat a la província de Castelló un cas sospitós, importat per una persona que ha visitat una zona on el virus és endèmic, així com una segona possible infecció a València (no importada), de la qual no s'ha facilitat més informació.

Per part seua, el Govern d'Aragó ha informat d'un primer possible cas, un home amb símptomes que havia estat en contacte amb un dels casos confirmats els 21 dies previs.

A més, s’han detectat persones amb símptomes compatibles amb la malaltia al País Basc, Andalusia, Castella-la Manxa, Extremadura, Galícia, les Canàries i Madrid, aquesta última amb el brot més nombrós: 36 confirmats i 40 pendents de resultats. La Direcció General de Salut Pública s’encarrega de la vigilància epidemiològica per a trobar la traçabilitat dels casos i tallar la cadena de transmissió.

Precisament demà, l'evolució d'aquesta nova malaltia infecciosa serà abordada en el si de la Comissió de Salut Pública i previsiblement també en el Consell Interterritorial de Salut. L'actualització de la situació actual de la pigota dels micos compartirà taula de debat amb l'anàlisi de la pandèmia covid.

Sanitat està valorant diferents opcions en funció de la seua viabilitat i efectivitat, com ara antivirals i vacunes. Sobre els contactes estrets, el coordinador del grup d'infeccioses de la Societat Espanyola de Medicina d'Urgències i Emergències, José González del Castillo, ha recomanat que guarden una quarantena de 21 dies, que és el període d'incubació del virus.

Madrid demana a Sanitat l'aprovació de les vacunes contra la pigota dels micos

La Comunitat de Madrid ha instat al Ministeri de Sanitat a aprovar "amb urgència" el protocol que la Direcció General de Salut Pública de Madrid ha elaborat i que li van enviar el dijous passat, per a la utilització de les vacunes autoritzades contra la pigota dels micos.

A Espanya no existeix estoc d'aquesta vacuna i cal comprar-la a través de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris. Aquests vials, autoritzats per l'Agència Europea del Medicament, i també per l'Administració de Medicaments i Aliments dels Estats Units, són útils en el control de la transmissió de la infecció per pigota dels micos si són administrades als contactes estrets.

També et pot interessar

stats