Madrid eleva els casos de pigota dels micos: 21 confirmats i 19 sospitosos

Totes les persones infectades evolucionen favorablement en els domicilis, segons la Conselleria de Sanitat madrilenya, i la majoria estan relacionats amb una sauna

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, durant una roda de premsa després del Consell Interterritorial de Salut (arxiu)
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, durant una roda de premsa després del Consell Interterritorial de Salut (arxiu) / Alberto Ortega (Europa Press)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
20 de maig 2022 - 10:27 Actualitzat: 20 de maig 2022 - 14:51

El virus de la pigota dels micos continua sumant positius a Espanya. Aquest divendres la Comunitat de Madrid ha elevat a 21 els casos detectats i en manté 19 com a sospitosos, pendents de la prova de confirmació de la malaltia. Aquestes xifres situen Espanya entre els països amb un nombre més elevat de persones contagiades en l'actual brot, que afecta més de deu nacions, entre les quals estan el Regne Unit o Portugal.

Els treballs de rastreig escomesos per la Direcció General de Salut Pública de la comunitat madrilenya han permés determinar que la majoria de positius identificats en aquesta regió tenen vinculació amb una sauna.

Fonts de la Conselleria de Sanitat madrilenya han assegurat que tots els pacients infectats amb la pigota dels micos evolucionen favorablement als domicilis i que no ha sigut necessari cap tractament específic. El titular del departament, Enrique Ruiz Escudero, ja es va mostrar convençut dijous que es detectarien més casos en els dies següents. La Comunitat de Madrid prioritzarà, per això, la vigilància epidemiològica, amb les enquestes a tots els pacients que s'hagen contagiat, el control dels aïllaments i el seguiment de l'evolució clínica dels pacients. Els símptomes són febre, calfreds, adenopaties inguinals, però el que més complica la malaltia són les lesions cutànies que produeix a la cara i a les mans.

L'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) està fent diverses anàlisis en les mostres preses amb mètodes de detecció molecular mitjançant PCR en temps real (tecnologia múltiplex d'ampli espectre). Aquesta metodologia permet un diagnòstic diferencial de la família d'ortopoxvirus, a què pertany el virus de la pigota del mico. Fonts del centre expliquen a Efe que aquest patogen necessita més temps per a seqüenciar-se que d'altres com el SARS-CoV-2, per tant, no s'esperen els resultats definitius fins dimecres que ve.

Els tècnics del Ministeri de Sanitat i les comunitats de la ponència d'alertes han culminat un protocol per a la detecció precoç de casos de pigota dels micos, mentre valora les opcions terapèutiques més eficaces contra aquesta inusual malaltia. Sanitat, a través de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps), està analitzant les diferents opcions d'antivirals i vacunes disponibles en funció de la seua viabilitat i eficàcia contra aquesta inusual malaltia endèmica d'Àfrica central i occidental.

La pigota del mico és una infecció viral molt similar a la pigota comuna —erradicada a finals dels anys setanta—, d'origen animal i poc freqüent en éssers humans. La malaltia és endèmica de l'Àfrica occidental i central i els casos que havien arribat a Europa eren sempre importats, però ara la situació ha canviat. En els últims dies s'han identificat positius al Regne Unit i Portugal, als quals s'afigen ara els set confirmats a Espanya. Fins ara, quatre comunitats han detectat casos compatibles amb el virus: Madrid, on els pacients sospitosos ascendeixen a 28; Canàries, on ara com ara se n'han comunicat dos; Andalusia, que n'ha identificat un a Màlaga; i Castella-la Manxa.

També et pot interessar

stats