Les condicions meteorològiques avorten l’enlairament del primer coet espacial valencià

Se suspén minuts abans d’iniciar-se, perquè el vent en altura qüestionava la seguretat per al vol i també a terra

El coet Miura eixirà a l'espai aquest dimecres pel matí, des d'un punt del terme de Moguer (Huelva)
El coet Miura, que ha dissenyat una empresa d'Elx i que anava a prendre vol aquest dimecres de matí / PLD Space

El coet dissenyat i construït per l'empresa il·licitana PLD Space, el Miura 1, no eixirà finalment a l’espai aquest dimecres, com estava previst. Les condicions meteorològiques desfavorables, que no garanteixen la seguretat total ni en terra ni en l'aire, han obligat a avortar, per segona vegada, l’enlairament de l’aparell dissenyat amb talent valencià.

Sara Poveda, de PLD Space, i Roberto Palacios, enginyer de sistemes de Miura 5, el coet reutilitzable que es llançarà en 2024 des de la Guaiana Francesa i per al qual està pensat el Miura 1, han explicat que s'estaven donant "fortes ratxes de vent en altura, fora de límit". Els dos integrants d’aquest projecte han fet l’anunci a través de l’streaming que oferia l’empresa il·licitana per a seguir l’enlairament des de la costa de Moguer (Huelva).

La missió s'ha suspés després d'haver realitzat la seqüència completa de la cronologia del llançament, que ha resultat correcta. Per tant, i davant aquestes noves condicions desfavorables, l’empresa d’Elx buscarà una nova franja horària autoritzada perquè el primer coet valencià s’enlaire. 

Segon intent en deu dies

Aquesta és la segona vegada que la tecnològica il·licitana es veu obligada a suspendre el llançament. Ja ho va intentar el 21 de maig, però el va haver de cancel·lar també per les condicions meteorològiques desfavorables. Va haver, per tant, de buscar una nova franja horària en què estiguera permés l’enlairament, la d’aquesta última jornada de maig.

Per a aquesta segona ocasió, inicialment les condicions no es presentaven desfavorables, però les estrictes condicions de seguretat que exigeix un primer llançament han obligat a retardar l’eixida del Miura 1 a l’espai. Perquè el llançament es duga a terme es requereix una velocitat del vent en superfície inferior als 20 km/h, una atmosfera encalmada de vents en altura i absència de tempestes potencials en les proximitats.

Els paràmetres del vent en altura finalment no s’acomplien i, per tant, l’empresa PLD Space, ha hagut d’ajornar el llançament d’aquest coet. 

També et pot interessar

stats