El primer coet espacial amb segell valencià s’enlaira des de Huelva

L’aparell, el primer fet a Espanya i que ha creat una empresa il·licitana, farà un vol a 150 quilòmetres de la Terra, però no arribarà a circumval·lar-la per complet

El coet Miura eixirà a l'espai aquest dimecres pel matí, des d'un punt del terme de Moguer (Huelva)
El coet Miura eixirà a l'espai aquest dimecres pel matí, des d'un punt del terme de Moguer (Huelva) / PLD Space
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
30 de maig 2023 - 12:25 Actualitzat: 31 de maig 2023 - 08:30

El coet Miura 1, creat per l’empresa il·licitana PLD Space i que es convertirà en el primer desenvolupat íntegrament a Espanya, es llança aquest dimecres des del Centre d’Experimentació de Vehicles Espacials i d’Investigacions Atmosfèriques (Cedea) de Moguer (Huelva). A pesar que PLD ha detectat una incidència en l'aparell, aquesta no paralitza el llançament.

L’empresa il·licitana va fer l'anunci en les seues xarxes socials, on va avançar que la finestra de llançament oberta és des del dimarts a les 08:00 hores fins al dimecres a les 10:00 hores", en hora peninsular. En les hores prèvies PLD Space ha detectat una incidència amb l'oxígen líquid de l'aparell, però aquest imprevist no serà cap obstacle perquè l'aparell s'enlaire aquest dimecres. De fet, es podrà seguir en streaming.

L'empresa va intentar el llançament el 21 de maig, però es va haver d'avortar per les condicions meteorològiques desfavorables. Aleshores, l’empresa va explicar que estava a l'espera d'"una pròxima oportunitat, no abans del 28 de maig, per a garantir seguretat en terra i en vol d'acord amb les pràctiques més rigoroses que s'apliquen en un primer llançament".

Aquest dimecres tot apunta que les condicions atmosfèriques són favorables. Perquè el llançament es duga a terme es requereix una velocitat del vent en superfície inferior als 20 km/h, una atmosfera calmada de vents en altura i absència de tempestes potencials en les proximitats. Per això, fins 24 hores abans del llançament no es pot anunciar la data exacta.

En les hores prèvies, els tècnics de l'empresa amb seu a Elx han treballat en les últimes comprovacions de seguretat, per a constatar que tot funciona correctament. Tanmateix, "si durant el procediment del llançament, que dura unes deu hores, es detecta un mínim factor de risc; s'avortarà l'operativa del dia i s'iniciarà de zero la pròxima finestra de vol", segons va explicar el cofundador i director de Llançament, Raúl Torres, durant la presentació del coet al març.

Característiques del vol

El Miura 1 és el primer coet privat europeu que es llança a l'espai, un microllançador de 12,5 metres de longitud i 2.500 quilos de pes, servirà per a posar en òrbita xicotets satèl·lits. Aquest coet s’ha dissenyat per a portar la càrrega a l'espai i retornar-la a la terra de manera segura.

Aquest coet té previst realitzar un vol suborbital, és a dir, s'elevarà a una altura de 150 quilòmetres, però sense arribar a circumval·lar per complet la terra. A més, transportarà diversos instruments per a fer investigacions en condicions de microgravetat.

També et pot interessar

stats