Condemnen dues asseguradores a pagar 200.000 € per la mort d'un bebé per negligència en el part
El jutjat estima que la demora del ginecòleg i la matrona en la "cesària urgent i immediata” va ser la causa de la mort del nounat
El jutjat de primera instància número 20 de València ha condemnat dues asseguradores a pagar 200.000 euros als pares d'un bebé que va morir dos dies després de nàixer. La resolució indica que es va detectar una actuació contrària a la lex artis, el que es coneix com els nivells de qualitat exigibles als serveis professionals, duta a terme pel ginecòleg i la matrona durant el part.
Així es pot llegir a la sentència, en la qual el jutge estima la demanda formulada pels pares contra les dues asseguradores del ginecòleg i la matrona, a les quals reclamaven 200.000 euros pels perjudicis causats, inclosos els morals.
Segons consta com a provat en la resolució, la mare del bebé va ingressar el 12 de maig de 2015 en la Clínica Quirón de València amb quaranta setmanes de gestació i després de presentar contraccions de part.
La dona va arribar amb la bossa íntegra i amb bon estat general i va ser assistida per la matrona, que la va connectar a monitors i va avisar per telèfon el ginecòleg. L'anestesista va acudir a la sala de dilatació i li va administrar l'anestèsia epidural, però pràcticament al mateix temps es va produir la primera desacceleració de la freqüència cardíaca del fetus.
Aquesta va baixar fins a 50, la qual cosa va comunicar la matrona al ginecòleg, a més de la posició de cara que presentava el fetus. Durant les següents hores es van reiterar les baixades de la freqüència cardíaca i es van produir, fins i tot, taquicàrdies i bradicàrdies, la qual cosa exigia proves per al diagnòstic d'una hipòxia fetal i apreciar la necessitat d'una cesària immediata, que no es van practicar.
El ginecòleg es va presentar a l'hospital més de tres hores després de l'ingrés de la dona i va ser quan va realitzar la cesària. El bebé va passar a l'UCI pediàtrica i va ser reanimat al cap de quinze minuts del naixement pel pediatre de guàrdia. No obstant això, es van provocar greus danys per asfíxia perinatal que va causar una encefalopatia hipòxica isquèmica severa en el nounat, que va ser traslladat a La Fe, on va morir el 14 de maig de 2015.
Actuació contrària a la lex artis
El jutjat, després d'estudiar les actuacions, ha estimat la demanda dels pares en veure acreditat que va existir negligència o imprudència emissiva imputable al personal sanitari, ginecòleg i matrona, assegurats respectivament en les entitats demandades.
D'aquesta manera, el resultat de les proves practicades referents a la lex artis ad hoc estableixen una relació de causalitat entre l'actuació dels professionals sanitaris i el lamentable desenllaç del fill dels demandants "perquè la demora en la cesària urgent i immediata” va ser causant de la seua mort.