Condemnada l’excúpula d'iDental a penes de fins a cinc anys de presó i multes de fins a 55 milions

A la Comunitat Valenciana, l'estafa va perjudicar vora 120.000 persones, que van haver de fer front a incompliments i problemes econòmics i de salut bucodental

Una imatge d'arxiu d'iDental
Una imatge d'arxiu d'iDental / Europa Press

L'Audiència Nacional ha condemnat l’excúpula d’iDental a penes de fins a cinc anys de presó i multes de fins a 55 milions d'euros per un delicte continuat contra la Seguretat Social, en considerar que van desenvolupar “artificis enganyosos” per a evadir el pagament del deute que mantenia la companyia amb l'entitat pública. A la Comunitat Valenciana, l'estafa va perjudicar vora 120.000 persones, que van haver de fer front a incompliments i problemes tant econòmics com de salut bucodental derivats dels tractaments que quedaren incomplets.

Els magistrats han conclòs que, sota la gestió dels acusats Antonio García Pellicer i Vicente Castañer Blasco, la conducta “no va consistir en el mer fet de no pagar, sinó que ho van aconseguir amb una sèrie de maniobres defraudatòries, dissenyades a aquest efecte, que van dificultar tant la labor inspectora com la recaptatòria de la Seguretat Social”. Així, l’administració “no va poder cobrar totes les quotes degudes per les entitats del grup, que a 30 de setembre del 2017 ascendia a 8.565.486 euros, segons els certificats de deute elaborats per la Seguretat Social”.

Després del nomenament de José Luis González Sánchez com a administrador i sota la direcció dels acusats Luis Sans Huecas, i José María i Juan Garrido López, aquests impagaments van persistir i van causar un perjudici a la Seguretat Social de 18,3 milions d'euros.

Així les coses, la secció tercera de la sala penal ha imposat penes tres anys de presó a García Pellicer i Castañer Blasco, propietaris del grup de clíniques entre febrer del 2005 i octubre del 2017. També els ha condemnat al pagament d'una multa de més de 25 milions d'euros. 

Per a Sans Huecas i els germans Garrido López, el tribunal ha acordat una pena de cinc anys de presó i multa de 55 milions. Segons recull la sentència, els tres “sabien, o estaven en posició de saber, quin era el deute amb la Seguretat Social que iDental tenia quan la van comprar” i quina era “la situació econòmica exacta” de la companyia. Així, que es trobaren amb un escenari “molt pitjor” del que preveien quan van adquirir l'empresa, “no és causa de justificació per a no pagar els deutes”.

A més, ha imposat una pena de dos anys i mig i una multa de més de 36 milions d'euros a l'administrador José Luis González Sánchez com a col·laborador necessari.

Al marge, ha acordat absoldre al seté acusat en el judici, Domingo Bejarano, del delicte continuat contra la Seguretat Social del qual estava acusat.

També et pot interessar

stats