Condemna unànime de les institucions valencianes a l'assassinat masclista d'una veïna a Sagunt
L'autor confés, maltractador reincident, ha declarat davant del jutge aquest divendres i està detingut preventivament
Les institucions valencianes han tornat a guardar un minut de silenci simbòlic en condemna i rebuig per l'últim cas de violència de gènere en el territori. Es tracta de l'assassinat masclista de Fátima, degollada a mans de l'exparella aquest dimecres a sa casa de Sagunt. La víctima, de 34 anys, és la sisena que causa aquesta plaga a la Comunitat Valenciana en 2023, la número 54 en tot Espanya. El crim, a més, ha deixat dues xiquetes menors òrfenes de mare: una de tretze anys que continua hospitalitzada, en coma i amb pronòstic reservat, després de caure des de l'habitatge familiar a un pati interior; i una menuda de quatre anys, acollida per uns familiars. La condemna ha sigut unànime amb concentracions de repulsa que s'han repetit aquest divendres en ajuntaments valencians, les Corts, el Palau de la Generalitat i també les seus territorials de la delegació del govern espanyol.
Alguns membres del Consell, encapçalats pels vicepresidents Vicente Barrera i Susana Camarero, han eixit a les portes de la seu de la Generalitat, al Palau de Manises, per a guardar un minut de silenci. "Volem llançar un missatge a les possibles víctimes i dir-los que hi ha eixida a l'infern de la violència. Hi ha experts, associacions, institucions... Hi ha una administració, una societat al seu costat, i recursos la seua disposició perquè puguen eixir de la situació" ha manifestat Camarero, també consellera de Serveis Socials i Igualtat.
La número tres del govern valencià ha expressat la "condemna enèrgica" de la coalició PP-Vox a aquest assassinat masclista, el quart en a penes cinc dies. Davant aquestes xifres, Camarero ha garantit que la Generalitat mantindrà com a "prioritat absoluta" l'erradicació de la "violència masclista" i continuarà oferint eines per a "combatre-la des de tots els fronts". Ha destacat tant la prevenció com la conscienciació del conjunt de la societat, perquè "no és una qüestió exclusiva de les víctimes". "Només des de la unió podrem acabar amb aquesta violència", ha proclamat.
També la delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha presidit un minut de silenci davant la subseu d'Alacant. La representant de l'executiu de Pedro Sánchez en el territori ha reclamat "alçar la veu davant qualsevol intenció de fer retrocedir" la lluita contra la violència de gènere i ha advertit contra les polítiques "tèbies" i "negacionistes" en relació amb la violència masclista, ja que "empoderen el maltractador". "Els discursos negacionistes són, en aquest moment, absolutament inassumibles, no es pot mirar cap a un altre costat. Més que mai cal alçar la veu davant els qui intenten amagar una realitat", ha asseverat, per a recordar a més que violència de gènere "és estructural, cal nomenar-la, té unes característiques pròpies".
A les Corts, per contra, s'ha tornat a escenificar la divisió habitual entre els partits que conformen el govern valencià i els de l'oposició, que han eixit a condemnar el crim amb dues pancartes diferenciades, com ja ha ocorregut en ocasions anteriors. Els parlamentaris del PP i Vox s'han col·locat darrere de la que porta per rètol "No a la violència contra les dones", que omet la referència explícita a la "violència masclista", d'acord amb l'argumentari dels d'ultradreta, perquè la neguen. Els diputats de PSPV i Compromís, amb Ximo Puig i María Josep Amigó al capdavant, han exhibit el cartell que s'ha tret en els últims anys, on es llig clarament "Les Corts contra la violència masclista".
També la plantilla de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) ha volgut mostrar el seu rebuig davant el crim masclista i ha guardat silenci en el centre de producció de Burjassot.
L'agressor, un maltractador reincident
L'assassí confés de Fátima, de 39 anys i reincident, ja va complir condemna per maltractament arran d'una denúncia que ella va interposar en 2016. Aquest divendres ha declarat davant del jutge de primera instància i instrucció número u de Sagunt, que té les competències sobre la dona. Paral·lelament, continua la investigació policial per a esclarir les circumstàncies en què va perpetrar el crim i com va caure la filla dels dos al buit des del segon pis, on estava la vivenda familiar.
La delegada del govern espanyol ha informat aquest divendres que la dona, que va ser apunyalada fins a la mort, tenia dues criatures amb el seu botxí. Fa set anys el va denunciar per maltractaments i aleshores la justícia va decretar mesures de protecció per a la víctima, però expiraren en 2018 una vegada ell va complir la condemna. Aleshores, Fàtima va decidir reprendre la relació amb l'ara detingut, amb qui va arribar a tindre una segona filla. Fa uns tres mesos, però, havia decidit separar-se, encara que no hi ha constància de cap denúncia nova o que exposara la seua situació davant els serveis socials de Sagunt. L'autòpsia realitzada ha revelat que la dona, a més d'un tall profund en el coll provocat amb un ganivet, tenia nombroses contusions per tot el cos fruit d'altres agressions.
Mentrestant, la filla major continua debatent-se "entre la vida i la mort" en situació de coma induït en un hospital després de caure pel pati interior, han confirmat fonts de la Conselleria de Sanitat.