Concentracions a tot el territori valencià per a commemorar el 25 d'abril

Acció Cultural del País Valencià organitza una vintena de concentracions comarcals per a la Diada del diumenge amb el lema "Per la llengua i la cultura, fem país"

Com cada any, el 25 d'abril es commemora l'aniversari de la Batalla d'Almansa de 1707, que va comportar la pèrdua de les institucions i de les lleis pròpies valencianes per orde de Felip V.

Amb la millora de la situació sanitària comparada a la d'abril de l'any passat, les activitats commemoratives tornen a ser de tipus presencial però complint amb les mesures sanitàries actuals.

Per a l'efemèride, Acció Cultural del País Valencià ha convocat concentracions el dia 25 a Alacant, Alcoi, Alzira, Benicarló, Biar, Burjassot, Castelló de la Plana, Cocentaina, Elx, Gandia, Llíria, Monòver, Otos, Pedreguer, Sagunt, Sueca, Torrent, València, Vila-real, Xàtiva i Xirivella. Aquests actes, de caràcter simbòlic, començaran a les 12:00 i tindran una assistència controlada.

Sota el lema "Per la llengua i la cultura, fem país", l'entitat vol posar de manifest la importància de l'autogovern com el millor instrument per al benestar de la societat valenciana i per a la garantia de la igualtat lingüística. A més, reivindica al Govern del Botànic la restitució del senyal de TV3 al País Valencià, la plena entrada del Consell a l'Institut Ramon Llull, una estratègia de col·laboració efectiva entre els governs valencià, català i balear i la represa d'un nou model de finançament al Govern espanyol que pose fi a la situació d'espoli fiscal que pateix el País Valencià.

El tradicional concert que organitzen el 25 d'abril serà aquest any a Llíria i comptarà amb l'actuació d'Andreu Valor junt amb les cantants locals Mireia Vives i Maria Faubel.

Dia de Les Corts

El 25 d'abril és també el Dia de les Corts, ja que la Diada celebra la recuperació d'institucions i lleis pròpies dels valencians. Com és costum, la institució atorga els premis de l'Alta Distinció Francesc de Vinatea, que recau enguany en la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), i el Premi Guillem Agulló, que ha sigut concedit a les Fiscalies contra els Delictes d'Odi i Discriminació de la Comunitat Valenciana.

Els premis s'entregaran dilluns que ve, 26 abril, a les dotze del migdia en un acte institucional al jardí del Palau dels Borja.

Programació especial en À Punt

Amb motiu de la Diada, À Punt emetrà a partir de les 11:20 el documental “Memòria de la Comunitat Valenciana: Sense Furs”, un reportatge del 2005 on es repassen els principals esdeveniments del Regne de València durant el principi del segle XVIII, des de la guerra de Successió fins a l'eliminació dels furs per part del regnat de Felip V.

A continuació, es retransmetrà l'acte de lliurament de les distincions del Parlament valencià a la fundació Fisabio, per la seua contribució a la lluita contra la Covid-19, i a les Fiscalies contra els Delictes d'Odi, per la seua tasca en l'erradicació del discurs de la violència.

També et pot interessar

stats