Concentració a Pego en suport del joves antifeixistes per als quals demanen de 5 a 9 anys

Consideren que les penes són desproporcionades i que és paradoxal que es condemne els que es manifestaven contra el feixisme i no al revés

Una jove alça una pancarta durant la concentració
Una jove alça una pancarta durant la concentració / À Punt NTC

Aquesta vesprada habitants de Pego i dels municipis dels voltants s’han concentrat a la plaça de l’Ajuntament de la localitat de la Marina Alta per a mostrar el seu suport als joves antifeixistes per als quals la fiscalia demana entre 5 i 9 anys de presó.

Els joves, de 18 a 32 anys, estan imputats per desordes públics. A dotze d'ells els acusen també d’atemptat contra l’autoritat i de lesions per, presumptament, haver agredit els agents de la Guàrdia Civil que escortaven els seguidors radicals Gandiblues Ultra, en acabar el partit de futbol que enfrontà el Pego i el CF Gandia el 18 d’octubre del 2020. Els altres dos tenen afegit un delicte d'amenaces als agents de l'autoritat.  

Ara, any i mig després, la Fiscalia demana entre cinc i nou anys de presó per als joves, una pena que moltes persones consideren desproporcionada. Així ho han deixat clar els diferents manifests que s’ha llegit durant la concentració, que han acabat amb les persones assistents corejant “Llibertat joves de Pego” i “València serà la tomba del feixisme”.

Consideren molt injust que s’hagen encausat les persones que es manifestaren per denunciar un acte feixista mentre que el mateix acte feixista ha quedat impune, ha explicat Josep Escrivà a À Punt NTC. 

Una de les samarretes en suport al grup de joves antifeixistes
Una de les samarretes en suport al grup de joves antifeixistes / À Punt NTC

Una opinió compartida per la pegolina Anna Sastre, que relata que va viure “la impunitat dels feixistes aquell dia mentre es passejaven durant moltes hores increpant la gent i cantant himnes feixistes”. A la jove li resulta curiós que els imputats ara siguen els que es manifestaren contra el feixisme mentre que els feixistes —que foren protegits pels antidisturbis, segons afirma la jove— han eixit impunes. També considera que la condemna és excessiva perquè “els actes no van ser tan greus i les lesions eren mínimes”.

En aquesta reflexió coincideix amb Josep Grimald, veí d’Ondara que s’ha desplaçat fins a Pego per a donar el seu suport als joves. Grimald troba que la condemna és “delictiva i un segrest”. I pel que fa al cas el considera “inaudit i comparable al d’Altsasu o al dels presos polítics (referint-se al cas dels polítics empresonats pel referèndum de l’1 d’octubre del 2017 a Catalunya)”.

També et pot interessar

stats