Les comunitats i el ministeri aborden la retirada de la mascareta a l’aire lliure i la vacunació en les vacances

El Consell Interterritorial també tractarà l’organització de la vacunació de les persones entre 12 i 39 anys

Mascaretes d'una botiga del nucli històric de València exposades per a la venda
Mascaretes d'una botiga del nucli històric de València exposades per a la venda / Biel Aliño (Efe)

Els comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat aborden aquesta vesprada l’ús de la mascareta, concretament la possibilitat de que deixe d’utilitzar-se en determinats espais. Aquest assumpte es tractarà en el Consell Interterritorial de Sanitat, que també tindrà sobre la taula dos qüestions relatives a la vacunació: com organitzar la de la ciutadania entre 12 i 39 anys i la d’aquells que reben les dosis en una altra comunitat diferent a la de residència, on passen les vacances. 

A petició d’algunes autonomies en la trobada d’aquest dimecres es parlarà de determinades situacions en què la mascareta podria deixar de ser obligatòria, com els espais oberts. De fet, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va apuntar que la Comunitat Valenciana serà una de les que sol·licitarà que no siga obligatori portar-la en les platges i els espais naturals a partir de juliol, una petició que segons va assegurar el cap del Consell, té l’aval dels experts que assessoren la Generalitat en matèria epidemiològica. 

No es descarta que prospere aquesta proposta. De fet, el director del Centre de Coordinació de Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va afirmar aquest dilluns que “prompte" la mascareta deixarà de ser obligatòria a l’aire lliure, ara bé, va advertir que continuarà sent molt necessària en interiors. Una possibilitat que ha confirmat aquest dimecres el president del govern, Pedro Sánchez, qui s'ha mostrat confiat aquest dimecres que "prompte abandonarem les mascaretes" en l'exterior, ara que s'ha aconseguit la "velocitat de creuer" en la vacunació i que d'ací a uns dies hi haurà 15 milions de persones vacunades a Espanya.

La vacunació fora del lloc de residència dels ciutadans que estiguen de vacances en altres comunitats és un assumpte que també han d'acordar l'executiu espanyol i les comunitats, perquè implica qüestions logístiques de distribució de dosis i organitzatives que requereixen coordinació.

A més es requerirà coordinació entre el ministeri i les comunitats per a dur a terme la vacunació dels següents grups previstos, els tres que se situen entre els 12 i els 39 anys. A causa de la situació epidemiològica i l’arribada de l’estiu, la comissió de salut pública assegura que “per qüestions organitzatives”, es podrà solapar la vacunació dels diferents grups, sempre mantenint l’orde d’edat descendent. 

També et pot interessar

stats