El personal sanitari demana prudència amb la retirada de la mascareta

La metgessa intensivista Marisa Blasco és partidària d'esperar a avançar més la vacunació i alerta que caldrà seguir extremant les precaucions davant el virus 

Diverses persones es relaxen en el jardí del Túria, a València
Diverses persones es relaxen en el jardí del Túria, a València / Manuel Bruque (Efe)

El final de les mascaretes a l'aire lliure està cada vegada més a prop. La proximitat de l'estiu, que arriba acompanyat per la millora de la situació epidemiològica en tot Espanya i l'avanç de la vacunació massiva contra la Covid-19 són elements que inclinen la balança a favor de flexibilitzar-ne les normes d'ús cada vegada són més les comunitats autònomes que pressionen el govern espanyol perquè ho permeta. El debat està damunt la taula des de fa algunes setmanes i aquest dilluns era el mateix Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, qui obria la porta a començar a relaxar l'ús de les mascaretes en espais públics oberts a finals de juny.

Una possibilitat davant la qual el personal sanitari, que ha copat la primera línia en la lluita diària contra la pandèmia des de març de 2020, demana "prudència" i "paciència". Són les paraules que més ha repetit Marisa Blasco, cap de servei de les UCI de l'Hospital Clínic de València, preguntada sobre això aquest dimarts en Les notícies del matí. "Pot ser una cosa que es pot plantejar en els pròxims mesos", ha admés l'experta, que tot i això és partidària de no precipitar-se en la decisió, almenys fins que la vacunació estiga més avançada.

"Tenim taxes molt altes de vacunació i això és tranquil·litzador, però encara no estem tots vacunats i hi ha molta gent que no està immunitzada contra el virus", ha alertat Blasco. La intensivista del Clínic assegura que existeix certa por entre el col·lectiu dels sanitaris i defén que, en cas que es llevaren les mascaretes en un futur immediat, només es podria fer en determinades condicions, sempre extremant les precaucions, entre d'altres el manteniment de la distància de seguretat. "Encara que estem vacunats, no tenim certesa que el nostre entorn ho estiga i podem seguir tenint problemes d'infeccions", ha afegit.

Sanitat, partidària de mantindre la mascareta als nuclis urbans

La conselleria de Sanitat Universal manté una postura similar. Al departament que dirigeix Barceló són partidaris d'una desescalada progressiva de l'ús de la mascareta vinculada als progressos de la campanya de vacunació. Ho ha explicat, també a Les notícies del matí, la secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro, que ha recordat la importància de la mascareta en un moment en què la falta d'immunització està concentrant els contagis en edats cada vegada més joves coincidents amb les de la població no vacunada.

Assegura Navarro que la conselleria és partidària de diferenciar entre espais. En aquests moments seria favorable a poder llevar-se la mascareta a l'aire lliure en zones obertes quan no hi haja aglomeracions, com en el cas "d'un passeig a soles per la platja". Però al mateix temps considera necessari portar-la quan no es puga mantindre la distància de seguretat de metre i mig, com passa als carrers de les grans ciutats. "S'han de valorar els espais. Estar a la muntanya no és el mateix que caminar pel carrer Colom", ha explicat.

El debat es troba en una fase incipient, ha advertit Navarro, que ha recordat que la mesura encara ha de ser concretada en la pròxima reunió interdepartamental abans de traslladar-la al debat del Consell Interterritorial en què participen el ministeri i les autonomies.

No relaxar-se per de la bona situació epidemiològica

D'altra banda, Blasco demana no relaxar-se davant de la bona situació epidemiològica de la Comunitat Valenciana. El territori encadena diverses setmanes amb els millors indicadors assistencials de tot l'Estat; resultat, per a la sanitària, de les mesures especialment restrictives que va aplicar la Generalitat des de gener. "Hi ha més tranquil·litat, la situació està millor, però apel·le al sentit comú", ha dit. La vacunació ha reduït el volum d'ingressos en els hospitals i la mortalitat per Covid-19, però el personal sanitari no vol cap víctima mortal més sempre que es puga evitar: "Un sol pacient més que haja de morir per aquesta malaltia ens preocupa si ho podem previndre, per això hem de tindre sensatesa a l'hora d'estudiar en quin entorn ens llevem les mascaretes", ha assenyalat la responsable de les UCI en el Clínic.

També et pot interessar

stats