La Comunitat Valenciana, la sisena autonomia amb més donants d’òrgans d'Espanya

L’any passat n'hi hagué 50,3 per cada milió d’habitants, deu més que la mitjana estatal

Espanya continua liderant la donació d'òrgans, malgrat la reducció de xifres per la pandèmia
Espanya continua liderant la donació d'òrgans, malgrat la reducció de xifres per la pandèmia

La Comunitat Valenciana és la sisena amb més donants d’òrgans de tot l’Estat, n'hi ha 50,3 per cada milió d’habitants. Tot i estar en aquesta posició, la xifra pràcticament duplica la d’altres comunitats, com La Rioja o Madrid. És una de les dades que es desprén del balanç anual de trasplantaments d’òrgans, que ha presentat aquest divendres la ministra de Sanitat, Carolina Darias.

La mitjana estatal del 2021 se situa en 40,2 donants per milió d'habitants, una xifra que se supera a la Comunitat Valenciana. Cantàbria va tornar a situar-se al capdavant de totes les regions, amb una taxa de 72,4 donants per milió d'habitants, seguida de Navarra (62,1), Múrcia (52,3), Astúries (51,5), el País Basc (50,7) i, en sisé lloc, Comunitat Valenciana (50,3).

Un total de 254 persones en la Comunitat Valenciana van donar els seus òrgans després de morir el 2021, un 28,93% més de l'activitat respecte a l'any anterior (197 donants morts), mentre que l'activitat trasplantadora ha augmentat un 15,17% respecte a l'any anterior, amb 516 trasplantaments fets davant dels 448 del 2020, segons ha assenyalat la Conselleria de Sanitat.

Al conjunt d’Espanya, com ja va passar l’any passat, la pandèmia ha impedit superar al llarg del 2021 les xifres rècord de donació d’òrgans assolides abans que esclatara la covid, però s’observa un increment de donació respecte a l’any 2020, marcat des de mitjan març per la pandèmia, del 8%. Al llarg de l’any 2.229 persones van donar els òrgans a Espanya, el que va representar 4.781 intervencions.

Aquestes xifres arrepleguen tant la donació de persones que van morir com dels trasplantaments entre vius, que poden ser de renyó o de part del fetge. Per tipus d’intervenció, els renals, seguits dels hepàtics (2.950), pulmonars (362) i cardíacs (302), així com els de pàncrees (82) i intestinals (7), han sigut els més habituals.

Malgrat tractar-se de xifres inferiors a les que es comptabilitzaven abans de la pandèmia, Espanya continua sent referent mundial en donació d’òrgans. Duplica àmpliament la mitjana de la Unió Europea (18,4 donants per milió d’habitants) i quadruplica la de països com Alemanya (10,9 donants per milió d’habitants), com ha destacat la titular de Sanitat.

L’any passat es va tancar amb 4.762 pacients esperant un òrgan al conjunt d’Espanya. És una xifra semblant a la de l’any previ (4.794). La llista d’espera s’ha reduït, en canvi, en el cas dels trasplantaments pediàtrics. El 2021 acabava amb 66 menors esperant una donació, mentre que l’any anterior n'hi havia 92 perquè un canvi de normativa de l'Organització Nacional de Trasplantaments ha facilitat l’accés als trasplantaments pediàtrics. 

També et pot interessar

stats