La Comunitat Valenciana registra 21 agressions a professionals d'infermeria el 2022

El col·legi professional d'aquest col·lectiu qualifica les dades d'"alarmants" i assenyala que aquest tipus d'atacs ha crescut un 100% en els últims huit anys

Infermeres, en una imatge d'arxiu
Infermeres, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

L'any 2022 la Comunitat Valenciana va registrar 21 agressions a infermeres i infermers, 16 a la província de València, tres a la d’Alacant i dues a la de Castelló. Així es desprén de les dades de l'Observatori d'Agressions del Consell General d'Infermeria, que recull que a tot Espanya es denunciaren l'any passat 2.580 agressions a infermeres, cosa que suposa un increment de més del 58,38%, respecte al 2021, quan es comptabilitzaren 1.629 incidents.

Des del Col·legi Oficial d'Infermeria de València (Coevn) qualifiquen aquestes xifres d’“alarmants” i denuncien que els atacs a professionals d’infermeria han crescut un 100% en els últims huit anys a la Comunitat Valenciana.

El 2021 hi va haver cinc casos menys que el 2022 (16), però un més que el 2020 (15). La tendència creixent es remunta fins al 2015, quan es comptabilitzaren deu denúncies, segons les estadístiques del Consell d'Infermeria de la Comunitat Valenciana (Cecova), que engloba els tres col·legis provincials d'Infermeria de València, Alacant i Castelló, es constata el creixement d'aquesta mena de fets violents.

La presidenta del Col·legi Oficial d'Infermeria de València, Laura Almudéver, considera que la situació és preocupant i anima tot el col·lectiu a denunciar aquests casos, perquè no tots acaben en coneixement de les autoritats. "S'han de denunciar no sols les agressions físiques, sinó també les verbals, com a insults i vexacions", ha asseverat. Almudéver ha insistit també que l'administració sanitària ha de crear més recursos per als professionals sanitaris, sobretot als centres d'atenció primària i en les consultes hospitalàries.

Per la seua part, el director de l'Observatori d'Agressions del Consell General d'Infermeria i secretari general del CGE, Diego Ayuso, creu que l'augment d'incidències no es deu a un alarmant augment de les agressions, sinó al fet que “hi ha una major conscienciació dels professionals a l'hora de denunciar”.

Per comunitats autònomes, Andalusia és la que ha registrat més atacs, amb 728, seguida de Castella i Lleó (317), el País Basc (315), les Balears (268) i Galícia (188). Per contra, les regions que menys agressions han notificat són Ceuta (0), Extremadura (1), Melilla (3), Cantàbria (8), les Canàries (11) i Catalunya (18).

També et pot interessar

stats