Compte arrere per al naixement del primer elefant al Bioparc de València

El part de la femella Matla, inseminada artificialment, és clau perquè l'espècie està en situació crítica i a penes queden 350.000 exemplars en el planeta

Com és un part d'elefant?

És el part més esperat dels últims anys al Bioparc de València, on està tot preparat per a l'arribada al món del primer elefant africà nascut al parc. L'espècie està en perill d'extinció i s'han extremat les precaucions: a penes queden 350.000 exemplars en tot el planeta, per això cada naixement compta. 

Segons ha informat el recinte, l'equip veterinari treballa ja immers en el "compte arrere" per al part de Matla, que va ser inseminada artificialment. Aquesta enorme elefanta africana, de 3.500 quilos, fa ja vint mesos d'embaràs, i està fora de comptes. Aquests animals tenen la gestació més llarga entre tots els mamífers fins a 22 mesos (640-660 dies). A partir d'ara, Matla pot donar a llum en qualsevol moment. 

Entre el personal es respiren nervis i il·lusió a parts iguals. No és un esdeveniment que ocórrega tots els dies. Matla és mare primerenca i tot el procés ha d'eixir bé, i cal garantir en tot moment el benestar d'ella i del fill. Perquè el part no agafe ningú per sorpresa, la plantilla té aquesta femella sota exhaustiu seguiment 24 hores i set dies a la setmana, a través d'un sistema de vigilància amb càmeres instal·lades en punts estratègics. L'elefanta viu en un recinte especial amb tres femelles més. Necessita tindre la "màxima tranquil·litat possible". 

Li monitoren la sang mitjançant anàlisis per a detectar els nivells de progesterona, ja que això dona pistes sobre la data en què naixerà la futura cria d'elefant i poden preparar-se millor per al moment.  

El part serà natural i estarà vigilat per un equip del Bioparc, però ningú molestarà la jove mare. Set especialistes observaran el procés, que sol ser ràpid, a través d'una càmera. I no entraran en contacte directe amb l'animal. El més habitual, apunten, és que es produïsca durant la nit, entre les dotze i les quatre de la matinada. Però cal estar preparats per a qualsevol horari i aconseguir que la mare tinga la màxima tranquil·litat per a donar a llum. 

L'elefantet o elefanteta nouvinguda pesarà vora cent quilos. L'exemplar farà pujar una xifra la llista d'elefants africans que hi ha al món. Aquests animals, però, estan en situació crítica. El 2021 la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN) va canviar l'estatus de les dues espècies d'elefants africans en la llista roja. Ambdues figuraven com a vulnerables, però ara l'elefant de bosc es considera "en perill crític" i el que alberga Bioparc, l'elefant de sabana, s'ha catalogat directament "en perill d'extinció". En aquest context, el manteniment i la reproducció d'elefants africans és una prioritat al Bioparc de València. 

També et pot interessar

stats