Compte si et toca un dècim de loteria compartit: ací tens alguns consells

La Unió de Consumidors llança una sèrie de recomanacions per a evitar problemes si toca un dècim de loteria en què participen diverses persones

Abans del sorteig convé deixar per escrit qui participa en els dècims compartits / À Punt NTC

Darrere de l’eufòria per haver guanyat la loteria de Nadal, pot haver-hi un disgust si el dècim és compartit. Qui cobrarà el premi? Què passa si l’hem pagat per Bizum? Hem d’anar sempre al banc perquè ens l’abonen? Són algunes de les preguntes que sobten a molts en veure’s tocats per la deessa fortuna. Per això, la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana ha fet una sèrie de recomanacions amb la intenció d’evitar confusions i “futurs problemes” entre els premiats.

El dècim de loteria és un document al portador i, per tant, si el comparteixen dues persones o més convé que s’identifique el depositari del dècim i les persones que participen en eixe bitllet.

Com es justifiquen els participants?

  • Amb una fotocòpia: on aparega el dècim compartit, qui el té —amb el seu DNI— i els noms de les persones que participen, la quantitat amb la qual participen i els seus DNI. El document, a més, ha d’estar signat per tots els participants.
  • Amb una foto de Whatsapp: també ha de constar el dipositari, així com els participants i en quines quantitats, juntament amb les dades identificatives de tots.
  • Un correu electrònic: de la mateixa manera que amb una fotocòpia o un missatge de whatsapp, ha de constar qui es queda el bitllet i qui participa i en quina proporció.

Què passa si el dècim es paga per Bizum?

Les noves tecnologies i sistemes de pagament irrompen també en la compra de loteria. En molts casos, la participació s’abona per Bizum. En eixe cas, és convenient indicar el concepte del pagament, així com identificar el número de loteria al qual fa referència per si en algun moment hem de demostrar la nostra participació en eixe bitllet.

Qui cobra el premi?

Si el dècim resulta premiat, és recomanable que acudisquen al banc totes les persones que participaran del premi perquè el banc puga abonar, proporcionalment, el premi a cadascuna.

"No ha de cobrar-ho una sola persona, ja que si no s'identifiquen correctament tots els participants en el repartiment s'entendria que es tracta d'una donació i, per tant, suposaria la liquidació de l'impost de donacions", aclareixen des de la Unió de Consumidors.

Tots els premis els abonen als bancs?

Els dècims premiats amb menys de 2.500 euros es poden cobrar en qualsevol administració de loteries, però per als premis superiors cal anar a una entitat bancària.

El premi es cobra net?

Cal tindre en compte que els premis guanyats en la loteria també han de pagar una part proporcional en impostos, llevat dels primers 40.000 euros del premi, que estan exempts. És a dir, només pagaran impostos tots aquells premis superiors als 40.000 euros.

Què passa si has trencat o llavat el dècim?

Si la mala i la bona sort s'encreuen al camí i es dona la circumstància que, per exemple, hem trencat, hem llavat un dècim o està molt doblegat i resulta que és el dècim premiat, la Unió de Consumidors ho adverteix: “Mai s’ha de reconstruir”. Què cal fer aleshores? El més adient és remetre’l a la Societat Estatal de Loteries i Apostes de l’Estat, “qui determinarà si es pot o no cobrar el premi”. 

També et pot interessar

stats