Compte arrere per a conéixer l’esquelet del nou pla de finançament

Entre aquest dilluns i dimarts, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha de presentar la proposta de població ajustada del govern espanyol per al nou model de finançament autonòmic

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en una sessió plenària en el Congrés dels Diputats
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en una sessió plenària al Congrés / Alejandro Martínez Vélez (Europa Press)

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, presentarà entre aquest dilluns i el dimarts la proposta de població ajustada del govern espanyol per al nou model de finançament autonòmic, després d'haver mantingut converses amb totes les comunitats autònomes.

Amb el document llest es començarà a negociar la reforma del sistema de finançament, pendent des que l'actual model va caducar el 2013.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reclamat aquest diumenge "lleialtat federal" per a abordar la reforma del sistema de finançament autonòmic, i ha recalcat la necessitat que aquest garantisca un estat del benestar potent per a tots els ciutadans, "visquen on visquen".

Puig encapçala les comunitats que reclamen una revisió dels mecanismes d'anivellament, juntament amb Andalusia, Múrcia i Balears. Aquest grup, que concentra el 30% de la població estatal, considera que el principal criteri de repartiment ha de ser la població ajustada, i així ho van reivindicar partits polítics, agents socials i econòmics i la societat civil valenciana en les marxes per un model de finançament que es van dur a terme el 20 de novembre.

Per altra part, el corrent format per Galícia, Aragó, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Extremadura, La Rioja, Cantàbria i Astúries defensa que els recursos es repartisquen a partir d'elements com la dispersió, la superfície, les dificultats orogràfiques o l'envelliment de la població. Aquestes comunitats, que tenen el 25% de la població, però el 70% del territori, es van reunir el 23 de novembre en un conclave pel finançament a Santiago de Compostel·la, on van perfilar el document en què consensuen una posició comuna.

També et pot interessar

stats