Compromís vol que la sanitat pública cobrisca els tractaments de limfoedema, fleboedema i lipoedema

Les tres patologies destaquen per ser cròniques, irreversibles i progressives, estan "greument infradiagnosticades" i afecten principalment les dones

Un peu afectat pel limfedema
Un peu afectat pel limfoedema

La portaveu adjunta de Compromís a les Corts, Mònica Álvaro, ha registrat una iniciativa adreçada a la comissió de sanitat i consum per tal que el Govern d’Espanya incloga en la cartera de serveis de la sanitat pública els tractaments necessaris per a les persones que pateixen limfoedema, fleboedema o lipoedema. A més a més, també proposa que es financen les teràpies de manteniment de pacients amb aquestes patologies i que s’incremente, dins de la cartera de prestacions, la cobertura a peces ortopèdiques i articles diaris com calces o mànegues.

Segons Álvaro, es tracta de patologies aparentment molt semblants entre si, que destaquen per ser cròniques, irreversibles i progressives. A més, "les tres estan greument infradiagnosticades, tant al territori valencià com a l’Estat espanyol, i afecten principalment les dones”.

La diputada de Compromís, que s’ha reunit amb l’Associació Valenciana de Limfoedema i Lipoedema, ha explicat que “l’infradiagnòstic és principalment per la falta de coneixement de la malaltia, i per una tendència a pensar abans en altres problemàtiques. Això fa que les persones afectades passen per gran quantitat de consultes abans d’aconseguir un diagnòstic i, per tant, un tractament adequat”.

Pel que fa a l’atenció i els tractaments, “es requereixen unitats multidisciplinàries que incorporen diferents disciplines com medicina de rehabilitació, fisioteràpia, medicina interna, cirurgia vascular, psicologia, ortopèdia, pediatria, endocrinologia o dietètica i nutrició. Actualment, moltes pacients es veuen forçades a costejar la seua pròpia atenció mèdica, el que òbviament no és possible en tots els casos. Molts dels tractaments recomanats inclouen l'ús de benes i roba ortopèdica com calces i mànegues, dietes específiques que requereixen un seguiment i atenció fisioterapèutica regular, amb un cost econòmic important per al pacient o la pacient”.

“Actualment, cada pacient té accés a dues receptes anuals per a adquirir les peces imprescindibles de calces o mànegues que cal usar diàriament. En el cas de les peces de roba nocturna, el cost ha de ser íntegre. Això resulta insuficient per a cobrir les necessitats dels pacients i augmenta la despesa econòmica, tenint en compte l’ús diari i seguit d’aquestes peces ortopèdiques”, argumenta Álvaro.

"A banda de la simptomatologia física, aquestes patologies també tenen unes implicacions psicològiques que cal atendre. Hi ha unes transformacions profundes i difícilment irreversibles de la imatge de les persones afectades, el seu estil de vida i la convivència amb la malaltia afecta enormement des d’un punt de vista emocional i psicològic, ja que en els estadis avançats dificulten accions tan quotidianes com vestir-se o calçar-se”, ha afegit.

 Segons la portaveu adjunta de Compromís a les Corts, "el reconeixement del nivell adequat de discapacitat en alguns casos és imprescindible". Per això també demanen l’elaboració i publicació d’un nou barem per a l’avaluació del grau de discapacitat que incloga les malalties de limfoedema, lipoedema i fleboedema com a malalties cròniques i incapacitants.

També et pot interessar

stats