La comissió que revisarà els delictes sexuals serà paritària

La decisió es pren després de la polèmica per la composició inicial de l'òrgan, format per vint homes permanents i quatre dones puntualment.

Imatge de la manifestació en contra de la sentència de La Manada a Madrid
Imatge de la manifestació en contra de la sentència de La Manada a Madrid / Europa Press

La comissió que analitzarà la revisió dels delictes sexuals en el Codi Penal després de la sentència de La Manada no començarà a treballar fins que no hi haja paritat entre els trenta membres que la componen.

En la primera reunió de l'organisme, els participants han acordat demanar al ministre de Justícia una reestructuració per tal que hi haja un equilibri entre homes i dones. Posteriorment, el president de la comissió, Esteban Mestre, ho ha comunicat al ministre de Justícia, Rafael Català.

L'acord, al qual s'ha arribat de manera unànime després de diverses hores de reunió, implica que la presència de dones juristes en la comissió serà permanent i no solament per a l'estudi d'aquest cas concret. Les activitats d'anàlisi per a dur a terme la reforma penal del delicte de violació no començaran fins que la reestructuració paritària siga una realitat.

Per la seua banda, el ministre de Justícia ha afirmat que accepta la proposta i que completarà la composició de l'òrgan assessor sobre delictes sexuals. La reestructuració es planteja arran de la polèmica suscitada pel fet que, al principi, l'òrgan estava compost per vint homes de manera permanent i només es preveia que hi participaren puntualment quatre dones.

El Ministeri de Justícia va encarregar a aquesta comissió que plantejara possibles canvis en el Codi Penal com a conseqüència que es condemnaren els cinc membres de La Manada a nou anys de presó per abusos sexuals continuats i no per una violació en grup. Aquesta sentència ha causat una gran reacció social en forma de manifestacions, com la que hui ha recorregut els carrers de les principals ciutats de la Comunitat Valenciana i la resta d'Espanya.

La violència o la intimidació són els elements que diferencien una agressió sexual o violació d'un abús sexual, encara que siga amb penetració. Les agressions sexuals amb penetració han augmentat a Espanya un 28,4% durant el primer trimestre de 2018, segons el balanç de criminalitat fet públic hui pel Ministeri de l'Interior. En els primers mesos d'enguany han pujat un 13,8% els delictes contra la llibertat sexual.

Després de conéixer-se la composició final de l'òrgan que s'encarregaria d'aquesta reforma, format de manera permanent per 20 homes i cap dona, 25 catedràtiques de dret penal van demanar que tots els membres dimitiren i que es tornara a crear respectant criteris de paritat. El Ministeri de Justícia va incorporar llavors cinc dones, que hi treballarien de manera puntual. Una d'elles, Mirentxu Corcoy, catedràtica de dret penal de la Universitat de Barcelona (UB), hi va renunciar perquè la incorporació no era permanent. També va dimitir el catedràtic Francisco Muñoz per considerar que la decisió de crear la comissió és "demagògia punitiva".

També et pot interessar

stats