La Comissió Europea analitzarà la seguretat fitosanitària de les importacions de cítrics de Sud-àfrica

La Unió denuncia que la intercepció de cítrics amb plagues continua a l'alça: es tripliquen respecte l’any passat

El sector citrícola treballa conjuntament per a evitar-hi l'entrada de plagues / À Punt NTC
El sector citrícola treballa conjuntament per a evitar-hi l'entrada de plagues / À Punt NTC / À Punt NTC

La Comissió Europea, a través de la Direcció General de Salut i Seguretat Alimentària, ha comunicat a La Unió de Llauradors que els pròxims dies 21 i 22 d'octubre analitzarà amb els Estats membres la seguretat fitosanitària de les importacions de cítrics procedents de Sud-àfrica que arriben al mercat comunitari.

Tal com ha informat l’organització en un comunitat, en les reunions la CE i els països comunitaris validaran si el sistema emprat per Sud-àfrica és correcte, després de l'informe de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA). Posteriorment, adoptaran la decisió de si s'obliga de nou a establir el tractament de fred, tal com reivindica La Unió. Asseguren que és l'únic sistema actual amb garanties de seguretat. 

Des de l’organisme recorden que el passat 4 de setembre van enviar un escrit tant al comissari d'Agricultura, Janusz Wojciechowski, com al ministre d'Agricultura, Luis Planas, en què exigien responsabilitats patrimonials si no s'adaptava la normativa europea a les recomanacions de l’EFSA sobre el tractament en fred dels cítrics. 

Des de Brussel·les han respost a La Unió de Llauradors que “la Comissió Europea, després d'encomanar a l’EFSA l'avaluació de l'eficàcia de l'actual sistema de Sud-àfrica per a garantir l'absència de Thaumatotibia leucotreta en els cítrics destinats a la seua exportació a la UE, té previst revisar amb els Estats membres els requisits d'importació corresponents”. 

Continua incrementant-se la intercepció de plagues de Sud-àfrica

Des de l’organització insisteixen que les dades d’enguany sobre intercepcions de cítrics “no deixen dubtes”. Enguany ja s’han produït 204 intercepcions amb plagues, mentre que en tot el 2020 se'n van registrar 203. 

També denuncien que els rebutjos amb plagues de Sud-àfrica continuen a l'alça i constitueixen un “autèntic problema”. Al setembre d'enguany s’han dut a terme 14 intercepcions de Sud-àfrica amb plagues (8 amb Phyllosticta citricarpa i 6 amb Thaumatotibia leucotreta), que contrasten amb les 5 del mateix mes de 2020.

També et pot interessar

stats